Pecican Ovidiu – Sânge şi trandafiri. Cultura ero(t)ică în epoca ştefaniană

UnknownCât se poate de binevenită, în context românesc şi european, cartea lui Ovidiu Pecican intitulată Sânge şi trandafiri. Cultură ero(t)ică în epoca ştefaniană (Chişinău, Editura Cartier, 2005), care oferă o sinteză asupra cotidianului din epoca lui Ştefan cel Mare, prin femeile acestuia, sfetnici, boli, bucurii, războaie etc.: avem de-a face cu un excelent studiu de mentalitate care radiografiază epoca prin social şi politic, dar şi prin culorile şi sonorităţile vremurilor respective, apreciază Ruxandra Cesereanu într-o excelentă cronică în România literară, intitulată „Ştefan cel picant„. Ovidiu Pecican concretizează o investigaţie la nivel de imaginar istoric, printr-o narativitate fermecătoare, de povestitor cu vocaţie; autorul este preocupat de cultura aulică din vremea lui Ştefan cel Mare, prelucrând informaţiile extrase din ornamente, bijuterii, vestimentaţie, mobilier, cântece, poveşti, interpretate din iconografia epocii şi din atmosfera de la curte. într-o primă etapă, Ovidiu Pecican este interesat de modelul eroic încarnat de Ştefan cel Mare, în care mentalul colectiv a hibridat reminiscenţe din Alexandru Macedon şi din Sfântul Gheorghe, peste care s-au suprapus alte influenţe medievale şi voievodale. întrebarea cheie a cărţii Sânge şi trandafiri este însă una mai puţin obişnuită: care este rolul imaginaţiei în reconstituirea trecutului? Cartea lui Ovidiu Pecican se circumscrie, în acest sens, metodei investigării imaginarului, punând pe tapet rolul fantasmării (şi nu al fanteziei ) în istorie. (…)

Sânge şi trandafiri este o carte care s-ar cuveni să facă parte din bibliografia obligatorie a românilor, tocmai pentru că nu este rigidă, ci suplă şi foarte inteligentă. Este o carte care nu venerează ori exaltă figura lui Ştefan cel Mare, ci o umanizează complice şi tandru, dantelărind-o şi oferind nuanţe speciale, care sintetizează mozaical figura voievodului. Este un pro domo pitoresc şi deloc tendenţios, în opinia Ruxandrei Cesereanu.

De acelaşi autor

Imberia

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Pecican Ovidiu – Sânge şi trandafiri. Cultura ero(t)ică în epoca ştefaniană”

  1. Greg Vibeanu spune:

    Cartea asta, succinta si minunata, i-a enervat pe inteleptii istorici oficiali de pe linga Putna. Un merit neasteptat, dar binevenit

  2. Armin Mihai Rotterford spune:

    Nu e de mirare. Acei meritorii istorici cu frica lui Dumnezeu aduna datele ca si gaina grauntele!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *