Nikolai Vasilievici Gogol – Taras Bulba. Mantaua. Naşul. Vii

Taras Bulba

Taras Bulba e povestea unui cazac dârz, care trăieşte pentru Dumnezeu şi ţară, şi a celor doi fii ai săi, alături de care luptă împotriva polonezilor şi pentru apărarea credinţei pravoslavnice. O nefericită istorie de dragoste îi duce pe Taras şi pe fiul cel mic în tabere duşmane, iar deznodământul, sfâşietor, da măsura adâncimii sufletului slav.

Mantaua

Mantaua surprinde viaţa şi moartea lui Akaki Akakievici Basmacikin, un umil funcţionar din Sankt Petersburg, devotat muncii sale, deşi meritele nu-i sunt recunoscute, iar colegii mai tineri îl iau peste picior. Când mantaua cea nouă îi este furată, Akaki îşi iese pentru prima oară din fire şi se revoltă cu toată furia şi obida adunate în atâţia ani.

Naşul

Nasul, o savuroasă proză satirică, relatează o întâmplare cel puţin bizară: nasul posesorului de colegiu Kovalev se hotărăşte să trăiască pe cont propriu, însa e prins de poliţie şi obligat să se întoarcă unde-i este locul. Lucru imposibil, cu tot ajutorul dat de un eminent doctor. Asta până-ntr-o zi, când Kovalev se trezeşte, la fel de inexplicabil, cu nasul în mijlocul feţei.

Vii

Vii este o creaţie extraordinara a poporului. Aici îi întâlnim pe malorosieni, creaturi supranaturale din neamul gnomilor, ale căror pleoape ajung până la pământ. Povestirea aceasta este prin urmare, o legendă populară. Eu nu am vrut să intervin cu nicio schimbare în conţinutul ei, ci o povestesc aproape în aceeaşi formă simplă, după cum am auzit-o.” (N.V. Gogol)

De acelaşi autor

Suflete moarte

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *