Nikolai Vasilievici Gogol – Însemnările unui nebun. Naşul. Mantaua

De Alexandru Cristian

O literatură se naşte din pasiunea de a scrie despre om şi mediul în care trăieşte. Resursele acesteia sunt inepuizabile, fiecare om are caracterul său şi modul său de exprimare. Scriitorul care descrie caracterele este lucid şi nu prea generos în scris.

Nikolai Vasilievici Gogol a scris trei nuvele ce au ca punct comun bufoneria societăţii ruse. O expresie comică a grotescului şi venalităţii fiinţei umane. Mantaua, Naşul şi Însemnările unui nebun sunt nuvele gogoliene pline de realism magic. Întâmplările pot fi credibile dar modul de a le spune nu este credibil.

Mantaua este o epopee  a funcţionarului. Akaki Akakievici este un copist modest care are ca unică pasiune scrisul. Toată munca lui şi viaţa lu şi-a închinat-o copiind toate documentele posibile. Cu un venit modest şi cu o viaţă simplă, Akaki doreşte să nu fie deranjat de nimeni. Frigul este marele său duşman, acesta îl face să-şi cumpere o nouă manta. De aici începe tragedia vieţii micului funcţionar. Un om strivit de perversitatea maşinăriei birocratice, o nuvelă kafkiană avant la lettre. Destinul şters al birocratului este o temă des întâlnită în opera lui Gogol.

Naşul este o poveste comică despre un bărbier şi soţia sa o femeie certăreaţă, o adevărată mahalagioaică. Enervat în fiecare zi de gura cât o şură a nevestei sale, Ivan Iakovlevici va tăia în timpul bărbieritului nasul unui maior Kovaliov. De aici încep o serie de întâmplări cu iz fantastic. Nuvela este o caricatură a înaltei societăţi petersburgheze. Adevărat adversal al elitelor false Gogol nu ratează ocazia de a ridiculiza falsul şi bigotismul aristocraţiei ruse.

Însemnările unui nebun este o nuvelă tristă,  plină de durere. Un funcţionar, cu rangul de consilier titular  Aksenti Ivanov este obsedat de ideea persecuţiei. Toţi oamenii sunt duşmanii săi, toţi sunt inchizitorii săi. Îndrăgostit de fata şefului său acesta trece printr-o serie de transformări şi de stări ce îi vor zdruncina mintea. Ce îl va înnebuni?  O pasiune bolnavă pentru o femeie care nu va fi niciodată  a lui sau de nasul lui, subliniază fin Gogol. În această nuvelă Nikolai Vasilievici Gogol ne arată puternica dimensiune a stratificării sociale în Rusia ţaristă.

Trei nuvele despre societatea rusă. Trei butaforii ale comportamentului aristocratului rus. Universul gogolian este plin de splendoare şi de speranţă. Splendoarea scrierii şi speranţa schimbării.

Nikolai Vasilievici Gogol este un titan al descrierii societăţii ruse. Este primul gravor al Rusiei autoritariste şi a societăţii acesteia.

De acelaşi autor

Suflete moarte

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *