Neagu Djuvara la 95 de ani. Surâsul ultimului aristocrat

Liberalul pur sânge Neagu Djuvara a ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani. A declarat recent că „preferă să fie celebru după moarte, decât prea celebrat în timpul vieţii”

A trecut prin două dictaturi, un război, o aventură africană, o viaţă boemă la Paris. S-a reîntors la Bucureşti de parcă nu ar fi plecat niciodată. Rapid după Revoluţia din 1989. După o acoladă de timp, de peste  45 de ani, şi-a reluat cu o tenacitate juvenilă rolul de gardian al libertăţii. Nu a cunoscut niciodată complexul lui „a nu avea” sau a fi disperat. La înmormântarea prietenului său Cicreone Poghirc de la Paris nu a spus nimănui că înainte de a intra în biserică i s-a furat portofelul.

Luându-şi doctoratul în capitala franceză cu Raymond Aron a început să scrie târziu. Doar la patruzeci de ani i-a apărut prima carte. Nu a fost niciodată un om grăbit.

Celebră este prin viaţa editorială a Bucureştiului sfioşenia apariţiei sale la o editură celebră cu un manuscris  care să apară postum. La insistenţele staff-ului tehnic, l-a publicat în timpul vieţii. De atunci au mai apărut cinci cărţi.

Neamurile Grădiştenilor sunt de viţă lungă. Să ne trăieşti, Boierule!

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

One Responseto “Neagu Djuvara la 95 de ani. Surâsul ultimului aristocrat”

  1. Mircea I. Batranu spune:

    LA MULTI ANI !
    CE BINE CA MAI AVEM ASEMENEA OAMENI IN VIATA ! MULTE, FOARTE MULTE MAI AVEM INCA DE INVATAT…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *