Nathaniel Hawthorne – Faunul de marmură

1_produsCartea combină o povestire asemănătoare celei a lui Adam şi Eva, cu un decor romantic şi plin de mister. În locul unui singur protagonist şi antagonist, Hawthorne creează patru personaje, toate reprezentând nişte artişti şi toate bucurându-se de aceeaşi atenţie. Miriam, pictoriţa, pare a reprezenta răul ascuns, deşi îşi doreşte să fie pură, la fel ca prietena ei, Hilda. Donatello, copilul exuberant, faunul şi contele de Monte Beni, este în curând doborât primind o povară pe care să o poarte toată viaţa. Kenyon, sculptorul, pare singurul personaj care nu este tras în jos de nici o trăsătură de caracter. Este blînd şi bun, fără însă a fi pur. Kenyon râvneşte la mâna Hildei, deşi se teme că ea nu-l va iubi niciodată. În cele din urmă ajungem şi la pura, dulcea şi inocenta Hilda. Ea provine dintr-o familie de puritani din New England, şi este extrem de credincioasă. Povestea se învârte în jurul acestor personaje şi a crimei lui Miriam şi Donatello. Hilda se trezenşte martoră a acestui act, şi atunci caută alinare şi sfat în confesionalul catolic.

Romanul reprezintă o privire provocatoare asupra artiştilor americani din străinătate şi este prezentarea modului în care gândirea europeană influenţează moralitatea americană, care anticipează operele lui Hanry James, F. Scott Fitzgerald şi Ernest Hemingway.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *