Natalia Kliuceariova – Ultima oprire, Rusia

1De Alexandru Cristian

Neliniştitul suflet rusesc provoacă fascinaţie şi dispreţ. Un suflet chinuit de existenţă şi de imposibilitatea de  a trăi în afara fiinţării. Existenţialismul rusesc este caracterizat de spontaneitate şi originalitate.

Nikita porneşte o călătorie cu trenul şi face o ultimă oprire, Rusia.  Nikita leşina des din cauza emoţiilor. În sufletul său pur, caută Rusia, ţara pe care o doreşte şi pe care o ştie în stare să mântuiască omenirea întreagă. Călătoria spre Rusia este parcursă cu un tren real dar cu staţii virtuale greu de precizat. Oameni, destine, poveşti toate se împletesc şi dau tabloul în culori cenușii, arămii  şi colorate al Rusiei de astăzi.

Iubirea sa Iasia nu suportă Rusia aceasta pe care o ştie el, o Rusie plină de râs, zâmbet, nervi, comic, o Rusie isterică plină de gânduiri chinuitoare. Ias’ka, cum o alintăl,  se adânceşte în eşecuri sentimentale ce îi vor pecetlui soarta, dar ea nu va fi a lui niciodată în viaţa aceasta,  poate în cealaltă…

Iuncherul este un nobil coborât din alt secol care păstrează în sinea sa Rusia cnezilor şi a prinţilor. Rusia pe care Nikita o vede, este imaginea Iuncherului vorbind despre prinţul Dmitri Donskoi.

Filosoful peripatetic al unui metrou oarecare îi spune că viaţa este ca o scară rulantă, şi îl avertizează că numai cei “aleşi merg suficient de repede ca să poată să învingă inerţia şi să urce.

Nikita observă poveştile de viaţă tipic ruseşti; femeia care a fugit de mina morţii, Cernobâlul tuberculoşilor, travestitul care a devenit băiat de altar, mafiotul care a defenit dascăl, Tioma un Che Guevara rusesc care intră în FSB, Tiana Iosifovna o bătrână octogenară care spală scările pentru a trăi,  refugiată din Groznîi. O Rusie tristă, fără umbre de speranţă.

Marele Puşkin spunea plin de patos „ Dracul mi-a menit să mă nasc în Rusia cu suflet şi talent” Destinul vulcanic al Rusiei este precedat de neliniştea sufletului său, o nelinişte ce a dat naştere unor titani ai culturii mondiale.

Nikita participă la o revoluţie pe care o înţelege ca o ultimă izbăvire apoi se retrage într-un loc liniştit lângă Rusia sa.

  Natalia Kliuceariova a scris un roman tulburător despre Rusia de ieri, azi şi mâine. Istoriile prezentate o fac un fidel cronicar al Rusiei de astăzi, un spirit lucid şi clar. Ultima oprire, Rusia este romanul pe care trebuie să-l citim pentru a înţelege Rusia de astăzi.

O  Rusie în care trenul lumii se opreşte la o staţie înainte sau înapoi dar niciodată în staţia care trebuie, Rusia.

Order Ultima oprire, Rusia Preţ @ RON19,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *