Naghib Mahfuz – Teba în război

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1988

De Alexandru Cristian

prin lucrări bogate în nuanţe când realiste, când ambigue, a realizat o artă narativă arabă care se aplică întregii umanităţi”.

Kifah Tibah(Teba în război) este istoria unui popor care luptă pentru libertatea sa şi a unui rege care nu poate lupta pentru iubirea sa. Egiptul cade sub stăpânirea hicsoşilor un neam crud, fără cultură şi indiferent la valorile egiptene. Nordul este cucerit, iar Sudul rămâne în stăpânirea egiptenilor sub timpul faraonului Seqenenra.

Hicsoşii îşi întind mâna acaparatoare şi dornică de bogăţii şi cuceresc Sudul, astfel tot Egiptul este stăpânit de aceştia.Teba magnifica capitală devine centrul guvernării străine. În istoria lumii, popoarele au avut parte de cotropitori şi opresori dar puţine popoare mari şi glorioase au avut stăpânitori străini. Cel mai puternic popor din Antichitatea Orientală cade sub conducerea unui popor inferior din toate punctele de vedere. Mahfuz ne reliefează extraordinar această tragedie a cuceririi. Egiptenii, popor mândru până în zilele noastre, nu pot accepta să fie conduşi de „nişte păstori albi, cu bărbi mari şi murdare.” Înfrângerea armatei Egiptului este catastrofală, regele şi mulţi comandanţi cad pe câmpul de luptă.Familia faraonică se retrage în Nubia, în oraşul Napata de unde îşi pregăteşte încet o armată şi  resurse pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Noul rege Kamose îşi trimite prinţul moştenitor Ahmose în Teba ocupată cu misiunea de a recruta oameni pentru ţelul suprem, eliberarea. Acesta va lua înfăţişarea unui bogat negustor Isfinis însoţit de Latu, care este de fapt fostul mare şambelan al bunicului său faraonul Seqenenra, Hur. Cei doi reuşesc să stabilească o punte de legătură între Nubia şi Egipt şi redeschiderea graniţei pentru comerţ, din precauţie noii stăpânitori ai Egiptului au închis graniţa după cucerire. Prinţul Ahmose se îndrăgosteşte de prinţesa Amenridis care nu este nimeni alta decât fata guvernatorului Khanzar cel care l-a ucis pe bunicul său, Seqenenra. Dragostea lor este imposibilă deşi el este fascinat de ea. Tatăl său Kamose va muri într-o bătălie, el va deveni faraon şi va conduce armata egipteană către eliberarea pământului strămoşilor săi.Deşi învingător, iubit şi respectat de toţi dă dovadă de slăbiciune în faţa frumuseţii prinţesei, nu poate să o ucidă de aceea o face prizonieră. Până la urmă amândoi îşi mărturisesc dragostea, dar prea târziu drumurile lor erau trasate de istoria separată a popoarelor de care aparţin. Păstorii vor pleca în nord… el va rămâne în sud, cu gândul mereu la ea se va răcori în deşert iar ea se va încălzi în frigul din nord învelindu-se cu amintirea sa, Isfinis acel frumos negustor devenit faraon al Egiptului Unificat, purtând dubla coroană a Egiptului de Jos şi de Sus. Numai ea îl va şti pe acel negustor care i-a dăruit o inimă verde, el va ţine lanţul pe care-l va purta la gât, ea inima în care va privi şi va vedea chipul său.

Un roman care străbate gândul cu ideea iubirii, iubire de patrie, de neam, de părinţi, de strămoşi, iubire de religie, iubire între doi oameni. Iubirea dintre Ahmose şi Amenridis este imposibilă pentru că cei doi au o inimă mare, îşi sacrifică propria lor fericire pentru pacea şi liniştea popoarelor. Popoarele nu cunosc iubire, nu le interesează inimile oamenilor, au o inimă mare care pulsează cu un singur scop.

Fascinaţia Egiptului Antic l-a cuprins şi pe marele Naghib Mahfuz un scriitor numit de către critici un Balzac al lumii arabe, în opinia mea  un Mahfuz al lumii arabe, cu o personalitate şi o scriitură unică. Un om care şi-a demonstrat dimenisiunea universală când a împărţit Premiul Nobel cu poporul palestinian, un om care ştie ce înseamnă suferinţa.

 

Order Teba în război Preţ @ RON34,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

One Responseto “Naghib Mahfuz – Teba în război”

  1. Louisa spune:

    Foarte frumos scris

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *