Naghib Mahfuz – Palatul dorinţei. Trilogia Cairoului

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1988

prin lucrări bogate în nuanţe când realiste, când ambigue, a realizat o artă narativă arabă care se aplică întregii umanităţi”.

Naghib Mahfuz spune povestea familiei el-Gawad în anii 1920, adică în plină epocă de modernizare a Egiptului. Spre deosebire de primul volum, mai tensionat, care urmărea în paralel emanciparea ţării de sub dominaţia britanică şi viaţa familiei el-Gawad, condusă de un tată despotic, Palatul dorinţei alege un ton molcom, mult mai aşezat şi mai descriptiv. Atenţia se mută acum de la relaţiile tensionate ale unei familii rupte între tradiţie şi modernitate la detaliul de viaţă în aparenţă banal, dar cu adevărat fermecător. Cuptorul de pâine răspîndindu-şi aromele odată cu venirea dimineţii, tabietul cafelei, lung prilej de discuţii între mamă şi odraslele acum independente, ciorovăielile zglobii ale mezinilor familiei, în fine, imaginea unui tată de acum îmblânzit sfătuindu-şi grijuliu fiul, totul are aerul unui peisaj aşezat şi familiar, care respiră poeticitate prin fiecare amănunt, oricât de mărunt.

De acelaşi autor

Pachet Trilogia Cairoului

O plimbare prin palat. Trilogia Cairoului

 

Order Palatul dorinţei. Trilogia Cairoului Preţ @ RON44,50

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *