Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură, 2012

Mo Yan (să taci)  s-a născut în 1955 la Gaomi, în privincia Shangdong, Mo Yan, cu figura sa în formă de pară, cu părul cărunt, este recunoscut pe plan internaţional, multe dintre scrierile sale fiind traduse în limbi de largă circulaţie. În Franţa l-au publicat edituri prestigioase, ca “Seuil” sau “Actes Sud”, cu “Beaux seins, belles fesses” (2004), o vastă frescă istorică descriind China secolului al XX-lea, pornind de la un portret de familie, “Le Maître a de plus en plus d’humour” (2005), “Le Supplice du santal” (2006), “Quarante et un coups de canon” (2008), “La Dure Loi du karma” (2009) şi “Grenouilles” (2011). În această din urmă carte, autorul critică cu duritate politica fiului unic, subiect încă foarte se nsibil în China. Nu mai puţin prestigioasă este editura “Einaudi”, care îi tipăreşte volumele în Italia. Mo Yan este un pseudonim, care înseamnă “A nu vorbi”, numele său real fiind Guan Moye. În română s-a tradus doar o singură carte:

Sorgul roşu. În pregătire, tot la Humanitas: Obosit de viaţă, obosit de moarte

În 1966, în timpul Revoluţiei Culturale, Mo Yan a fost considerat unul dintre “elementele duşmănoase” şi dat afară din şcoală. La 20 de ani, a intrat în Armata Populară de Eliberare şi şi-a putut relua studiile, obţinând licenţa în 1991, la Universitatea din Beijing. Opera lui cuprinde 80 de romane, eseuri, nuvele.

Primul său roman, “Radis de Cristal”, a fost publicat în 1981, dar consacrarea i-o va aduce “Clan du Sorgho”, ecranizat sub numele “Sorgul roşu” de Zhang Yimou, în 1986, film de mare forţă expresivă şi poetică, ce a putut fi vizionat şi în România.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *