Exupéry – Misterul morţii

InegalabilulAntoine de Saint-Exupéry a fost şi pilot, nu numai scriitor. Misterul morţii sale rămâne nedesluşit nici după descoperirea avionului său din Marea Mediteraniană, şi a brăţării pe care o purta mereu la mână cu numele său şi a soţiei. La 31 iulie 1944, când s-a înregistrat ultimul său zbor, Franţa era o ţară ocupată. Divizată în două. Pe deoparte guvernul de la Vichy (pronazist) şi pe de altă parte a lui Charles de Gaulle. Armata celui din urmă era denumită a Franţei libere. De acolo făcea parte şi pilotul scriitor. Chiar dacă era certat mai mereu de superiori, chiar bănuit de colaboraţionism cu adversarii, a primit aviz de zbor. În ziua menţionată a plecat din Corsica şi nu s-a mai întors. După 4 ore de la decolare, avionul, care nu mai avea carburant, nu s-a întors pe aerodrom. A aterizat aviatorul undeva pentru a dispărea în anonimat sau s-a sinucis? Puţin probabil, deoarece scria în opera sa că sinuciderea este un lux, iar principalul în viaţă este responsabilitatea faţă de omenire. Accidentul nu este exclus, deşi condiţiile meteo erau favorabile, iar Saint-Exupery – un pilot bun. Nici bucăţile de aluminiu ale unui avion Lightning P-38 şi nici brăţara pe care era gravat numele aviatorului, prinse în 1998 în năvodul unei şalupe nu departe de Marseille, nu au dezlegat misterul: cercetările efectuate într-o rază de 100 km2 nu s-au soldat cu vreun rezultat. Unii susţin că a murit din cauza lipsei combustibilului de la avion, alţii că s-ar fi sinucis. Multe decenii au existat cele două ipoteze.  Enigma se menţine. S-a sinucis sau a fost o victimă a aviaţiei. Martorii satului din Corsica au povestit că ar fi invitat câteva fete să înoate cu el pentru că probabil va fi ultima oară. Era decimat de acuzele de colaboraţionism, el care era un mare patriot.

Din 2004, Luc Vanrell şi Jacques Pradel au încercat să afle răspunsul.

Ancheta celor doi francezi face obiectul unei cărţi proaspete, Saint-Exupéry, l’ultime secret (Editions du Rocher), din care Le Figaro Magazine publică extrase. Această carte eveniment, care conţine şi declaraţiile lui Horst Rippert, susţine că face definitiv lumină în privinţa dispariţiei tragice şi misterioase a scriitorului.

La fel ca şi personajul său Micul Prinţ, o fi plecat spre planeta sa?

Antoine de Saint Exupery – Micul prinţ. Ediţie pop-up

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *