Eugen Ovidiu Chirovici – Naţiunea Virtuală. Eseu despre globalizare

De Alexandru Cristian

Misterul globalizării

Globalizarea a fost întotdeauna privită în două moduri, unul pozitiv şi unul negativ. Faţa lui Ianus a globalizării este prezentă, depinde acum la ce faţă ne uităm.

Eugen Ovidiu Chirovici a avut curajul să se uite la ambele feţe în cartea sa Naţinea Virtuală – eseu despre globalizare. Autorul ne spune că acest proces a început odată cu primele manisfestări economice ale lumii, mai exact primele manifestări capitaliste ale economiei.  Imperiile coloniale sunt viitoarele companii multinaţionale spune Eugen Ovidiu Chirovici, corporatocraţie avant la lettre. Lumea este condusă de o deviză, gândeşte global acţionează regional, deviza Clubului de la Roma. În jurul acestor organizaţii suspiciunile sunt extrem de multe. Clubul de la Roma este un think-thank care doreşte o îmbunătăţire a vieţii pe Terra, teoria conspiraţiei nu stă în picioare deoarece Terra este atât de vastă încât este greu de condus şi manipulat de un grup de oameni. Oamenii au orgoliile lor indiferent de poziţiile sociale sau nu.

Noua lume se caracterizează prin neofeudalism, mai exact statele sunt supuse unor organisme suprastatale, ne avertizează autorul. Înfeudarea este un proces care se caracterizează prin transferul de suveranitate şi de autoritate către organisme internaţionale. Autorul ridică o întrebare pertinentă: Statele îşi mai exercită cum trebuie atribuţiile? Organismele cu vocaţie globală înfrânează statul în exercitarea cum trebuie a atribuţiilor sale. Uzul monopolului legitim al violenţei, politica fiscală ajung să fie desubstanţializate şi dictate chiar din exterior, un exemplu este U.E. în ceea ce priveşte politica fiscală. Uzul monopolului legitim al violenţei este slăbit de prezenţa companiilor private de securitate.

Economistul american Jeffrey Sachs spunea că Fondul Monetar Internaţional tratează maladii diferite cu aceeaşi reţetă, acelaşi leac miraculos. Modelele economice sunt diferite, iar fiecare ţară are caracteristica ei.

Autorul ne avertizează de posibila  creare a  unor tuneluri în lumea actuală. Tunelul economiei subterane, tunelul metafizic al noilor credinţe religioase, tunelul secret al puterii( teoriile conspiraţioniste). Aceste tuneluri sapă lumea, şi o surpă într-un gol, un hău în care nu ştim nimic. Globalizarea trebuie înţeleasă şi privită cu lentilele fiecărei culturi în parte, asiatică, africană, americană. Globalizarea nu poate fi privită unilateral şi cu un acelaşi imaginar. Fluxul abundent de informaţii este denumit de autor latina informaţională. Această lingua franca este valabilă în orice colţ al lumii. Dar ce facem cu abundenţa informaţiilor, cum le selectăm cum le filtrăm. Întrebări care până în ziua de azi sunt retorice, pentru a filtra informaţiile trebuie să ai o conştiinţă informaţională. Această conştiinţă nu poate fi dată de revoluţia internetului ci de stabilirea unei priorităţi informaţionale în interiorul internetului, ce informaţii ne sunt cu adevărat necesare. Sfatul autorului pentru România este împrumutat din Aikido, foloseşte puterea adversarului şi nu-l lăsa să te zdrobească. România trebuie să învingă adversarul cu propriile lui arme, totul trebuie să ţină nu de forţă ci de tehnică.

Cartea lui Eugen Ovidiu Chirovici este interesantă, punctează foarte bine disoluţia puterii statului-naţiune. Este un eseu liber fără prejudecăţi care ne scoate în evidenţă anumite trăsături ascunse ale lumii actuale.

Misterul globalizării este complex. S-au scris mii de tomuri pe această temă. În lume nu totul este rău, totul este periculos spunea Michel Foucault. Noi spunem că în lume totul poate deveni periculos. Globalizarea este un trend al istoriei, generaţiile viitoare vor spune dacă acest trend este unul bun sau nu. Subiectul acesta extrem de complex merită tratat într-o carte care să abordeze multiplelele  faţete ale globalizării. Suntem conştienţi că orice carte care s-ar scrie acum nu poate descrie obiectiv şi clar  un fenomen care este în deplină evoluţie, romanii nu au realizat că imperiul lor în secolul III d. Hr. este în declin. Englezii nu au ştiut că secolul al-XVI-lea este unul care va provoca ulterior ascensiunea la statutul de putere mondială a ţării lor. Misterul acestui fenomen va fi decriptat după ce acest fenomen va lua sfârşit, pentru că după cum bine ştim în afară de fenomenele fizice, restul sunt sortite unui final aşteptat sau nu.

 

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *