Mircea Maliţa – Cuminţenia pământului

În Cuminţenia pământului. Strategii de supravieţuire în istoria poporului român, Mircea Maliţa desfăşoară firul Ariadnei, în care s-a împletit imperativul supravieţuirii în procesul de apariţie a statelor proprii ale românilor, în bătăliile lor istorice, negocierile constante, adaptarea la situaţii noi şi înfrângerea obstacolelor, în clădirea unei culturi de excepţie şi afimarea unui profil mental propriu. Autorul atribuie românilor succesele considerate de istorici miraculoase şi enigmatice. Încearcă să le citească în final, ca schiţă de portret şi tipare de comportament, după consultarea numeroaselor personalităţi care s-au ocupat de subiect, de la Eminescu şi Caragiale, la Brâncuşi şi Enescu. Semnalează perioade de întunecare a minţii clare, pete istorice şi fierbinţeli, retragerea din istorie, dar dovedeşte că acestea au fost trecătoare şi că, inevitabil, mintea românului mult încercată activează cu energie sporită în vremuri prielnice. Pagină după pagină, se conturează profilul românului: un om cu măsură, cu minte, care respinge dictatul alegerilor între soluţii proaste, luându-şi şi răgazul de a le contracara, folosindu-se de o logică a nuanţei, înarmat cu răbdare şi încredere în soarta sa, păstrându-şi cu grijă o cultură tradiţională cu note proprii şi o imensă flexibilitate, acceptând opuşi inseparabili şi găsind soluţii ingenioase. Despre un astfel de om se poate spune azi că e pregătit oricând să înfrunte un viitor plin de capcane şi sfidări.

MIRCEA AUGUSTIN MALIŢA (n. 1927, Oradea) este profesor de matematică şi de relaţii internaţionale. A fost consilier la ONU, ministru adjunct la Externe, ministrul educaţiei, consilier şi ministru la Consiliul de Stat, ambasador în Elveţia, SUA şi Geneva (ONU). A publicat 40 de cărţi, cele mai recente fiind: Zidul şi iedera (ediţie nouă 2006), Zece mii de culturi, o singură civilizaţie (2001), trilogia Jocuri pe scena lumii, Între război şi pace, Tablouri din războiul rece (2007), Minţi senine, minţi învolburate (2009) şi un nou Raport asupra educaţiei la Clubul de la Roma (Dubla spirală a învăţării şi a muncii (2003). Este academician, membru de onoare al Clubului de la Roma, membru al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, preşedinte fondator al Fundaţiei Universitarea a Mării Negre, preşedintele Comisiei de Studii de Prospectivă a Academiei Române.

De acelaşi autor

Dubla spirală a învăţării şi a muncii

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

3 Responsesto “Mircea Maliţa – Cuminţenia pământului”

  1. dr. ing. Andriciuc Radu spune:

    Toate cele bune.
    Parafrazând un personaj istoric pot spune despre mine că ” înainte de a fi bucovinean, sunt român”.
    Cartea aceasta este cartea la care am visat mereu că o voi putea citi. Mă bucur că un alt român a avut tăria intelectuală şi caracterul să o scrie.
    Semper fidelis
    Radu

  2. marius mateiu spune:

    atata vreme cat exista oameni precum Mircea Malita neamul romanesc mai poate spera la viata. Un apel catre toti: profitati de faptul ca este inca in viata !!

  3. badea constantin spune:

    Pe scurt Marius a spus totul !! Păcat că tot ceea ce ţine de carte,de educaţie şi cunoaştere costă foarte mult, sunt mulţi care şi-ar dori o carte dar nu au cu ce o cumpăra (a venit la mine un tânăr să-mi împrumute o carte de care auzise de la mine. Întrebat unde a găsit şi cât a costat cartea, mi-a spus sincer – am furat-o). Unii cresc,educă,construiesc un viitor pentru acest popor iar cei din fruntea ţării dărâmă şi fură de 20 de ani. Blestem de patriot pe sufletul lor!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *