Mircea Cărtărescu – Mendebilul

Cartea  cuprinde intre coperţile sale trei povestiri : Ruletistul,Mendebilul şi Arhitectul, una mai frumoasă decât alta.  Dacă în prima mesajul e cam cinic: un om atât de ghinionist nu mai există pe lume pentru că nici să se sinucidă nu poate, Mendebilul este povestea unui copil care produce o mică revoluţie culturală printre ceilalţi copii, pe care îi îndeppărtează de ceea ce unii numesc “copilărie”. Arhitectul este istorisirea domnului Popescu care scapă printre degete universul.
„Dimineaţa n-am coborat deloc în şanţuri, deşi mireasma de pământ ne trezea nostalgia, ci l-am înconjurat pe băiat şi l-am ascultat povestind. Ne povestea, ştiu acum, legendele Mesei Rotunde, cu Charlemagne şi Arthur, cu păgâni cumpliţi şi o sabie care purta un nume. Apoi ne-a povestit Viteazul în piele de tigru, dar la mijlocul povestirii s-a întrerupt şi a spus că locul nu e bun pentru spus istorii. Şanţurile murdare, movilele de pământ, ţevile chituite, zicea el, nu-l lasă să se concentreze. „Ştiu un loc mai bun”, zise zâmbind, şi ne-a dus acolo. Acel loc era Scara Unu”, simplu şi clar, cum ne-a obişnuit Mircea Cărtărescu.

De acelaşi autor

Travesti

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *