Milan Kundera – Lentoarea

1De Alexandru Cristian

Fiecare epocă are propriul său mod de a percepe lumea. Lumea de astăzi se închină la demonul vitezei şi uită de ea însăşi spune Milan Kundera. Epoca noastră este o fugă ce este rezumată la câteva colţuri de ziar şi minute de publicitate. Spre ce alergăm?

Alergăm pentru a ne reîntoarce în trecut unde totul era permis şi ascuns. Falsul tabu al epocii noastre a născut o lume în care totul este obsedat de cuvântul spectacol. Toţi trebuie să ne dăm în spectacol pentru a ne simţi cineva.

Lentoarea este prezentă doar în mintea unui observator devastat de viteza lumii moderne. Amorul de altădată este acum  frugal şi plin de superficial. Lumea actuală este dominată de oameni moderni ca Pontevin care dezvoltă conceptul de balerini, mai exact exhibiţionişti. Exhibiţionismul este totul timpul prezent în actuala civilizaţie occidentală. A fi narcisist şi exhibiţionist este trăsătura unui balerin autentic. Balerinii   doresc să fie în lumina  reflectoarelor cu orice preţ.

Vincent şi Julie se îndrăgostesc sincer unul de altul, apoi cad pradă unui penibil des întâlnit în lumea de astăzi, o relaţie sexualizată. Sexul a suprimat iubirea iar să fii iubit fără merit este chiar dovada adevăratei iubiri, spune Milan Kundera. Lumea modernă nu mai cunoaşte frica, pudoarea şi ruşinea pentru că s-a eliberat. Cine s-a eliberat de viitor s-a eliberat de teamă.

Balerinul este un concept cheie în acest roman, este esenţa degradării civilizaţiei noastre. Lentoarea este un roman trist cu accente  nostalgice. Kundera deplânge pierderea valorilor esenţiale ale lumii de odinioară, respectul, teama, ruşinea şi pudoarea.

Un roman profund cu accente satirice şi plin de esenţă, Lentoarea este un roman care este de fapt un tablou al lumii de astăzi, o lume ca o scenă plină de balerini şi de curioşi care privesc.

 

De acelaşi autor:

Iubiri caraghioase

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *