Milan Kundera – Cortina

1Eseistul Milan Kundera este la fel de mare ca romancierul Milan Kundera. A scrie eseuri înseamnă a  scrie liber despre ceea ce gândeşti. A încerca diverse teme şi de a le varia în funcţie de context. Eseul succede romanului şi povestirii.

Cortina este o culegere de eseuri despre politică, literatură, cultură, artă, muzică. Eseuri fascinante pline de lirism şi de bogăţie culturală, eseurile  din Cortina ne îndeamnă să medităm la  poziţia Europei Centrale şi de Est în Europa.

În Europa există naţiuni mari şi mici. Cehia ca şi România sunt naţiuni mici. Milan Kundera spunea că naţiunile mici abundă în poeţi mari. Continuând ideea lui Kundera pot afirma că naţiunile mari abundă în scriitori mari. Franz Kafka un scriitor uriaş este considerat de  Kundera norocos deoarece a scris într-o limbă universală, germana. Dacă marele Kafka era ceh nu era ştiut de nimeni spune Kundera.

James Joyce este considerat creatorul Odiseei moderne iar Franz Kafka cel al Iliade moderne. Kundera ne spune că gloria artiştilor este groaznică. Dacă eşti în plină glorie antumă încetezi să devii artist şi eşti doar o marionetă în mâna tuturor. Un adevărat artist este un om singur care este ştiut doar de operele sale. Gloria este ca un blestem pentru creaţie.

Unele dintre cele mai interesante romane sunt cele scrise având ca subiect lupta omului pentru libertate, romanele dedicate decolonializării. Astfel Terra Nostra a lui Carlos Fuentes şi Harpa şi Umbra a lui Alejo Carpentier trebuie să fie romane de referinţă pentru lumea occidentală.

Rupte de istoria artei lor, operele de artă nu lasă în urmă mare lucru. Orice lucru trebuie să fie încadrat într-o categorie. Şi valoarea este dată de comparaţie. Pentru că omul alege prin comparaţie.

Istoria artei este pieritoare, bâlbâiala ei, însă este eternă. Din aceste poticniri s-au născut marile opere de artă.

În opinia lui Kundera absenţa unui mare roman în Europa Centrală şi de Est este iremediabilă, acest lucru poate condamna această Europă la o moartea a marii literaturii şi la gloria ei  numai prin muzică. Kundera consideră că Mitteleuropa şi-a avut gloria universală prin muzică Haydin, Liszt, Bartók, Ďvorak.

Cortina este un volum de eseuri fascinant despre rolul,  în civilizaţia universală , a unui spaţiu geografic  în care timpul de multe ori a stat în loc dar când a pornit a produs mari schimbări.

 

 

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *