Michel Lacroix – Să ai un ideal

De-ndată ce vrei să răspunzi la întrebare, lucrurile se complică. Pe de-o parte, îi admirăm pe cei care au un ideal și care sunt capabili să urmărească un scop în mod constant (acesta este lucrul care dă cu adevărat sens vieții).Pe de altă parte, știm cu toții cât de necesar este ca, în anumite condiții, să poți ceda și să nu-ți direcționezi viața urmărind în mod isteric un scop rigid. Noțiunea de ideal presupune de multe ori un angajament total, lucru care poate da naștere unor atitudini totalitariste.

Totuși, să nu uităm că idealul este decisiv pentru o viață psihică sănătoasă. Vine din adâncul nostru, ne oferă motivația de a fi mai buni, de a ne depăși pe noi înșine.
Oare, în ultimă instanță, idealurile sunt distructive sau binefăcătoare? Sunt agenți demonici sau angelici?
Cartea Să ai un ideal susține o controversă filosofică și psihologică pe această temă inedită. Ea propune o nouă manieră, mai puțin toxică, de idealism, care concilia-ză înclinația spre bine și cea spre rău, pe de-o parte, idealul și raportarea necesară a acestuia la real, pe de altă parte.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *