Memomed 2011 cuprinde şi Ghidul farmacoterapic alopat şi homeopat.
Utilizarea corectă şi eficientă a medicamentelor presupune o informare corespunzătoare a medicilor şi farmaciştilor asupra produselor farmaceutice disponibile.
Memomed 2011 este conceput să acopere nevoia imperioasă de informare a medicilor şi farmaciştilor cu datele de uz curent privind medicamentele înregistrate în România, necesare unei folosiri raţionale şi ştiinţifice în practica farmacoterapică.
Pentru oronarea capitolelor s-a ales clasificarea ATC (anatomică, terapeutică-farmacologică, chimică), concepută de Consiliul Nordic al Medicamentelor şi adoptată în România în 1992, la iniţiativa prof. dr. D. Dobrescu.
Pentru grupele importante ţi pentru fiecare medicament sunt prezentate date de interes practic privind farmacocinetica, farmacodinamia, indicaţiile terapeutice, reacţiile adverse, contraindicaţiile, precauţiile şi modul de administrare.
După fiecare medicament sunt prezentate produsele farmaceutice, cu denumirile lor comerciale, formele farmaceutice şi dozajele corespunzătoare.
Recomandare:
„Întrucât ştiinţa medicamentului alopat este farmacologia, aceeaşi ştiinţă este şi a medicamentului homeopat. Există deci o singură farmacologie cu două ramuri, alopată şi homeopată. Faptul este confirmat de legea fundamentală a farmacologiei, care este aceeaşi pentru ambele ramuri.
Pornind de la aceste concepte, am elaborat şi publicat Farmacologia homeopată generală, în limba română şi în limba engleză. Se află sub tipar versiunea în franceză. Sper că, începând cu anul 2011, să reuşesc să elaborez şi să public şi partea specială, Farmacologia homeopată a aparatelor şi sistemelor organismului.
Concluziile legate de această temă sunt multe şi importante. Ele rezultă dintr-o amplă analiză a „fenomenului medicament”, pe care am făcut-o într-un eseu intitulat „Medicamentul în sec. XXI”. Considerând că argumentele, concluziile şi propunerile din eseu sunt de cel mai larg interes, am hotărât să public eseul în cartea Memomed 2011.
Şi, pentru a trece la transpunerea în viaţă a concluziilor, am făcut şi un alt început, elaborând un Index farmacoterapic 2011.
Sper că ideile şi argumentele cuprinse în materialele menţionate să convingă cât mai multi colegi, medici şi farmacişti că este timpul ca în „fenomenul medicament” să înceapă o noua eră, care ar putea aduce îmbunătăţiri substanţiale ale terapeuticii.
Ca medic şi farmacist, practician alopat şi homeopat, profesor de farmacologie, mi-am propus să cercetez „fenomenul medicament”. Încă de la început, am făcut observaţia că medicamentul se află în centrul atât al alopatiei, cât şi al homeopatiei, ca aceste practici terapeutice nu pot exista fără utilizarea medicamentului. Mai mult, definiţia conceptului de medicament este aceeaşi pentru ambele categorii de medicamente. În aceastî situaţie, este clar că există un singur medicament, cu două forme concrete.” Prof. D. Dobrescu
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply