Mazen Rifai – Frânturi de visuri spulberate

Mazen Rifai s-a născut pe data de 16 aprilie 1963 în oraşul sirian Alep într-o familie cu o îndelungată tradiţie cărturărească. În 1984 a absolvit Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii din Alep. În prezent este corespondent al agenţiei de ştiri Ana News, al revistei Al-Nahda (Renaşterea) din Kuweit şi redactor-şef al site-ului www.ana-news.ro. În anu l2008, a fondat, împreună cu un grup de intelectuali arabi şi români, Clubul Româno-Arab de Presă şi Cultură, instituţie ce promovează dialogul intercultural.

După stabilirea în România, la Bucureşti, îşi continuă, atât în arabă, cât şi în română, o prodigioasă activitate literară şi publicistică începută încă din vremea studenţiei în Siria. În limba română a debutat cu nuvela O zi de lucru publicată în revista Adevărul literar şi artistic în 2007. Volumul său bilingv Frânturi de visuri spulberate (ar.: بقايا أحلام ممزقة), un succes literar al anului 2008, este o meditaţie amară asupra dezrădacinării, a identităţilor conflictuale, a căutării unui echilibru între cultura-mamă şi cultura de adopţie, a nostalgiilor şi neadaptărilor, ca un ecou postmodern al literaturii arabe de emigraţie de la începutul secolului XX.

De Mazen Rifai

Frânturi de visuri spulberate

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *