Martin Cruz Smith – Urmărire la Cernobîl

CARTEDupă celebrul roman Gorki Park, care a stat la baza filmului cu acelaşi nume, Martin Cruz Smith revine cu o nouă operă Urmărire la Cernobîl, ce îi confirmă calităţile care l-au propulsat în topurile internaţionale. În 2002, la Moscova, un magnat rus se aruncă de la etajul zece al unui bloc ultrasecurizat, cu supraveghere video permanentă. Este indubitabil vorba de o sinucidere, dar încăpăţânatul anchetator Arcadii Renko are îndoieli şi procedează la investigaţii suplimentare. El descoperă o însemnată cantitate de sare în şifonierul din apartamentul victimei, în ale cărei haine se găseşte şi o solniţă plină.
Contorul Geiger, aflat într-un sertar din acelaşi apartament, indică un grad foarte mare de radioactivitate.
Ancheta stagnează. Numai că, cel mai bun prieten al magnatului este găsit asasinat în zona de 30 de km din jurul centralei Cernobîl, creată după dezastrul nuclear din 1986. Ardacii Renko este trimis în zonă sa ancheteze o crimă ce se dovedeşte cel puţin bizară. Ajuns într-o lume stranie, în care cinci bătrâni supravieţuitori s-au încăpăţânat să rămână într-un sat negru, părăsit şi contaminat de radiaţii, el încearcă să ajungă pe urmele criminalului.

Identitatea acestuia şi, mai ales, mobilul crimei, îl vor şoca pe cititor. O carte scrisă într-un ritm alert, cu suspans, ce se citeşte cu sufletul la gură.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *