Mark Twain – Aventurile lui Tom Sawyer

UnknownÎntr-o zi mătuşa Polly l-a pus pe Tom să văruiască gardul de la stradă. Nu voia. Îi stătea gândul numai la gârlă şi la joacă. Neavând de ales el, a început să vopsească gardul, rugându-l pe fratele său, Sid, să-l ajute, dar acesta l-a refuzat. Fiind un băiat deştept nu prea îi plăcea şcoala, singurul lucru cel atrăgea era prietena lui Becky la care ţinea foarte mult.

Prietenul lui Tom, pe nume Huckleberry Finn, era un băiat ,,al străzii’,’ fără părinţi cu care îşi petrecea mai tot timpul. Prima năzdrăvănie pe care au facut-o împreună a fost vizita la cimitir, pe timp de noapte, alături de o pisică neagră şi moartă adusă de Huckleberry. Cu această pisică, ei sperau să scape de negi prin anumite descântece. Ajungând în cimitir , au avut o surpriză neaşteptată. Trei indivizi pe nume Injun Joe, Dr. Robinson şi Muff Poter, care căutau un mormânt să-l dezgroape. În tot acest timp, Tom împreună cu Huckleberry stăteau ascunşi pentru a nu fi văzuţi, când deodată între acei indivizi s-a iscat o ceartă urmată de asasinarea doctorului Robinson. Fiind îngroziţi de ceea ce au văzut, cei doi băieţi au fugit spre casă. A doua zi dimineaţa oamenii au găsit oribila crimă. Toţi din oraş îl învinuiau pe Muff Poter, iar el fiind arestat.
Tom împreună cu Huck au jurat că nu vor spune nimănui ceea ce au văzut. Tom şi Huck erau foarte îngroziţi . Zilele au trecut iar lui Tom îi ardea de noi aventuri, aşa că într-o zi întâlnindu-se cu Joe Harper şi cu Huckleberry Finn, le-a propus să se facă piraţi. Într-o noapte, fiecare a adus de mâncare şi au plecat împreună pe o insulă din apropierea orăşelului. Cât timp ei au stat pe insulă oamenii din orăşel îi căutau neîncetat. Dar această căutare a fost în zadar, deoarece nu i-au găsit. Toţi au crezut că băieţi au murit aşa că matuşa Polly împreună cu doamna Harper s-au hotărât să le facă prohodul duminica. În timp ce se oficia slujba, cei trei copii au intrat pe uşa bisericii. Toată lumea s-a bucurat, mai ales mătuşa Polly şi doamna Harper,care şi-au îmbrăţişat copiii chiar şi pe Huckelberry.

După câteva zile a fost judecata lui Muff Poter. La judecată au venit Injun Joe şi Tom. Tom a fost chemat să de-a declaraţie. El s-a uitat la Injun Joe şi a început să-i fie frică, dar în final a spus tot ce a văzut, iar între timp Injun Joe a dispărut. De atunci Tom nu mai dormea liniştit noaptea de frica lui Injun Joe.

A trecut ceva timp de când a fost judecata lui Muff Poter, iar Tom împreună cu Huck au început să caute comori. Aşa au ajuns într-o casă cu stafii. La un moment dat au auzit zgomote, aşa că s-au ascuns în podul casei. Cei care au produs zgomotul au fost Injun Joe împreună cu un prieten de-al său. Ei au venit în acea casă pentru a ascunde o comoară. Au văzut uneltele lăsate de Tom şi Huck şi s-au gandit să îngroape comoara în altă parte. Becky, fata de care îi plăcea lui Tom, a organizat o mică excursie. Când au mers in excursie, ei au vizitat o peşteră care era precum un labirint. Tom şi Becky s-au pierdut iar ei au stat în peşteră timp de două,trei zile. Cu toţii îi căutau pe Becky şi pe Tom. Cât timp copiii au stat în peşteră, Tom l-a văzut pe Injun Joe. Oamenii nu i-au găsit dar Tom a găsit ieşirea din peşteră. Ieşirea găsită de Tom era prin apropierea fluviului Mississipi. Cu toţii s-au bucurat foarte mult de apariţia copiilor.Tatăl lui Becky pentru a fi sigur că nimeni nu va mai intra în peşteră s-a hotărât să o închidă. Când Tom a auzit că peştera a fost închisă le-a spus tuturor că acolo se află Injun Joe. Aproape toţi oameni au pornit spre peşteră în căutarea lui, dar când peştera a fost deschisă lau găsit pe Joe mort la intrarea în peşteră. Tom şi Huck s-au dus în peşteră după comoara ascunsă de Injun Joe.

De acelasi autor

Autobiografie. (Colecţia Adevărul)

Scris de Anastasia Tuturilov

26 Responsesto “Mark Twain – Aventurile lui Tom Sawyer”

  1. andreya spune:

    Aventurule lui Tom Sawyer de Mark Trwain este foarte foarte foarte foarte foarte foarte LUNGAAAA.
    Cei care au citit le felicit.
    EXCELENT!! 🙂

  2. bibi spune:

    eu am de povestit asta dar in cartea mea nu este chiar asa povestea doar la inceput……………cine imi spune si mie macar un fragment din poveste povestit ..multumesc

  3. larisa spune:

    aventurile lui tom sawyer este foarte frumoasa. va rog imi dati toata cartea de citit prin I-mail, va rog foarte frumos daca puteti. va rog sa imi mai dati si continoarea aventurile lui ………….. nu mai stiu cum il cheama dar stiu ca e un prieten de alui tom……… . va multumesc

  4. Ilă Citilă spune:

    asta nu se poate
    sorry

  5. Anonim spune:

    am de povestit lectia din carte dar nu este asa doar inceputul las vrea eu povestit plzzz!!!!!

  6. Razvan spune:

    e foarte tare ma pus la scoala so citesc am spuso pe derost:))

  7. florin spune:

    e super aceasta carte :))

  8. vikiodagiu spune:

    h

  9. Catalin spune:

    Tare cartea si eu am citit-o v-o recomand!!:D succes

  10. danut spune:

    fain merita citita

  11. francesca spune:

    super cartea

  12. dyenutzza spune:

    este super tare cartea asta numai sper sa fie bun rezumatul ca altfel… ma cearta profa’ de romă mai ales dak’ află că l-am luat de pe net..primesc un 2 cat mine de mare…=))
    sa ma ajutati cand mai am nevoie… ms mult

  13. dyenutzza spune:

    ii super tare cartea..mai ales rezumatu.. numa sper să nu ma pinda profa’ de romăca am bulit-o..=))=))primesc un 2 cat mine de mare..sa ma mai ajuati cand am nevoi va rog frumos…multumesc mult de tot…!!!!=))=)) faza cu mult de tot nu o luati in seama…bye va pupa diana de romania…:*:*:*)=))

  14. dyenutzza spune:

    si la mine va pupa diana de romania..:*:*:*

  15. dyenutzza spune:

    tu aia dyenutzza nu te mai lua dupa mne ca poate te trezesti cu o pama dupa cap..fraier naibi…

  16. dyenutzza spune:

    cei thu nu ai ce vb? sa o bei pe…

  17. andrey spune:

    super taRE ESTE SCURATA

  18. Dabija Violeta spune:

    e interesant trimeteti-mi va rog prin e-mail violetadabija@yandex.ru toata cartea aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain

  19. ANTONIA RUS spune:

    FOARTE FAIN!

  20. ANTONIA RUS spune:

    FOARTE FRUMOS . mia placut mult

  21. cristina spune:

    mi-e imi trebuia pentru la romana si am citit-o pentru ea am luat un 10 adica un fb

  22. mariana spune:

    foarte frumoasa trb citita !!!!!!

  23. Robert spune:

    sper sal citeascaa si altii ca e foaree frumoasaa poveteaa :d

  24. Laura spune:

    Imi spuneti va rog
    Cate capitole sunt aici ?

  25. laur spune:

    e super arte

  26. Monster spune:

    mda …. va rog zicetimi partea aceea cand il cearta matusa lui ca am mancat duklceata din camara ca nu am cartea am doar un fragment -.-”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *