Mark Haddon – O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii

o_intamplareEroul principal din O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este Chirstopher, un băieţel autist de 15 ani. Are o memorie fotografică.  Bookiseşte cărţi şi face calcule matematice. Înţelege ştiinţa. Un singur lucru nu înţelege, oamenii.
Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere. Deoarece poliţia îl consideră pe el vinovat, decide să-l găsească pe adevăratul asasin. Joaca de-a detectivul îi poate zdruncina însă sănătatea şi relaţia interumană. Porneşte într-o aventură în lumea adulţilor, o lume pe care nu o înţelege. Merge din uşă în uşă, întreabă şi investighează. Îi aflăm temeriile, întrebările pe care toţi ar trebui să ni le punem la un moment dat. Christopher nu înţelege de ce oamenii se aşteaptă să fii sincer, dacă nu vor să audă adevărul… În incursiunea sa însă, va descoperi alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească. Este o carte despre tristeţea lumii şi handicapul celor care nu vor să înţeleagă că a fi handicapat nu e numai o boală.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este un roman uimitor – haios şi trist deopotrivă, pe care nu-l mai laşi din mână.

Mark Haddon este scriitor, grafician şi ziarist, a scris 15 cărţi pentru copii şi a câştigat 2 premii BAFTA. Locuieşte în Oxford. În acest an a primit premiul Whitbread.Christopher are o memorie de invidiat şi se pricepe la matematica, dar are probleme în relaţiile cu oamenii. Într-o noapte îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere şi, deoarece poliţia îl consideră pe el vinovat, decide să-l găsească pe adevăratul asasin. Joaca de-a detectivul îi poate zdruncina însă existenţa. Se porneşte într-o aventură în lumea adulţilor, o lume pe care nu o înţelege. Merge din uşă în uşă, întreabă şi investighează. Îi aflăm temeriile, întrebările pe care toţi ar trebui să ni le punem la un moment dat. Christopher nu înţelege de ce oamenii se aşteaptă să fii sincer, dacă nu vor să audă adevărul…

De acelaşi autor

Pata cu bucluc


Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *