Marius Iulian Stancu – Întoarcerea în pivniţă

1De Marius Ghilezan

Dacă Tudor Arghezi îşi versifica Mărţişorul, astăzi tinerii poeţi îşi deformează cartierul şi-i dau plăsmuiri estetice. Când Claudiu Komartin a publicat volumul Un anotimp în Berceni, nu m-am aşteptat la o intepretare atât de caustică şi de hilară a urâtului, într-un stil original. Iată, că prin volumul de debut Întoarcerea în pivniţă, al colegului său de generaţie Marius Iulian Stancu, Militarii, doar ca poziţionare diferiţi de Berceni, rămân aceleaşi spaţii opace peste care viaţa se chinuie să găsească ritmul, „mulţumirea aia care să echilibreze.” Întoarcerea în pivniţă e un pretext pentru poet de a încerca expresia curentului beat pe un corp cenuşiu. Există viaţă şi acolo unde nu e lampă, ar vrea să ne spună el. Autorul nu negociază condiţii umane, nu ceartă pe nimeni şi nu se plânge că nu vine autobuzul. În cartea sa totul se reintepretează. Universul mic, prin imaginaţia sa devine fantastic. Mult deasupra trăirilor din Mântuleasa, studiată la şcoli. Marius Iulian Stancu o coboară nu întâmplător pe Rosslyn „în galeria de cearşafuri subterane,” în „locurile de gândaci şi urşi” pentru a ne convinge că nu rama face tabloul, pulpa se devoră oriunde. Şi de ce Rosslyn şi nu Ana din corul fetelor de la Apaca? Aici, misterul are carne. Autorul, prin contrast, dă muzică unei vieţi încremenite între program, betoane şi asfalt.  „eviţi să te întorci/la rădăcina de ciment a blocului/la focul lucrurilor strânse în tomberon/stă cel care noaptea se înveleşte-n cartoane şi jeg…”

Folosind mijloace literare izbutite, cu un răspăr de englezisme şi punctaţii, încearcă să dea sens unei convieţuiri de sticlă şi beton. „O lume zidită din bucăţi”. Printre rânduri se poate citi disperarea autorului că nu poate vieţui într-un Bronx cu senzaţii tari şi multă adrenalină. Volumul e o transă literară, nu poţi să nu intri în tripul său literar.

Marius Iulian Stancu s-a născut la 15 decembrie 1982,Bucureşti. A studiat o lună de filologie clasică, 1 an de neo-greacă, 2 ani de filosofie & 3 ani de teologie. Nu a absolvit nimic. Este colaborator permanent EgoPHobia,Poesis Internaţional & Tomis. A publicat poezie în EgoPHobia, Tiuk! & Tomis.

 

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *