Mario Vargas Llosa – Sărbătoarea Ţapului

1Premiul Nobel pentru Literatură, 2010

„cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”

Sărbătoarea Ţapului se înscrie în categoria aşa-numitelor „romane ale dictatorului“, construite în jurul unor figuri de tirani reali sau imaginari – categorie literară la a cărei apariţie a contribuit realitatea politică din ţările sud-americane în secolul XX. Este o poveste despre viaţa dictatorului dominican Rafael Trujillo (poreclit „Ţapul“ de poporul asuprit), personaj care s-a menţinut la putere vreme de 31 de ani, sfârşind asasinat de un grup de conspiratori. Acţiunea principală a romanului se desfăşoară la Santo Domingo, pe atunci botezat Ciudad Trujillo, în ultimul an de viaţă al generalului. Însă prin arta povestirilor întretăiate, a istorisirii în care timpuri, locuri şi evenimente se întrepătrund topindu-se unele în altele Mario Vargas Llosa ne aduce în faţa ochilor episoade şi instantanee în care eroii cărţii, prinşi în vârtejul amintirilor despre vremurile terorii, alcătuiesc un adevărat caleidoscop al momentelor de criză din viaţa lor şi totodată din istoria Republicii Dominicane. O magistrală cronică a disperării şi a izbăvirii.

 

Order Sărbătoarea Ţapului Preţ @ RON45,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *