Mario Turchetti – Tirania şi tiranicidul

UnknownTirania şi tiranicidul este un studiu de istorie a gândirii politice autoritare, din trecut şi până în prezent, având ca subiect principal Despotismul sub diferitele sale forme: absolutism, autocraţie, autoritarism, cezarism, raţiune de stat,  dictatura, totalitarism etc. Fără a avea pretenţii de emul al lui Hanah Arendt sau al lui Isaia Berlin, profesorul italian Mario Turchetti face o radiografie nu numai a conceptelor despre tiranie din Grecia antică până în prezent, ci studiază şi epoca. Chiar dacă încearcă să-şi menţină neutralitatea necesară profesiei, printre rânduri răzbate totuşi personalitatea profesorului, un liberal pur sânge.  E de criticat totuşi tendinţa autorului de a-şi absolvi conaţionalul, Machiavelli, care prin Principele a fost un creator de tiranie. Cartea provoacă dezbateri şi asta e răul convenabil.

Mario Turchetti, născut în Italia, profesor de istoria doctrinelor politice la Universitatea din Messina, de filozofia renascentismului la Universitatea din Tours şi de istorie modernă la Universitatea din Geneva, Neuchâtel şi Fribourg, unde este profesor obişnuit. A scris numeroase eseuri de la libertatea de conştiinţă la suveranitatea statului. A condamnat mereu injustiţia şi tendinţa Hegemoniei statului în raport cu cetăţenii.  A studiat mult viaţa lui Erasmus din Rotterdam. Tirania şi tiranicidul este cea mai cunoscută operă a sa.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *