Margaret Mitchell – Pe aripile vântului

Pe aripile vântului este una dintre acele cărţi rare, care nu se uită niciodată. Cine a citit-o în adolescenţă s-a îndrăgostit cu siguranţă de protagonişti şi de culorile vii ale sudului american, apoi a văzut superbul film cu Vivian Leight si Clark Gable şi s-a întors la carte să retrăiască iar şi iar iubirea imposibilă dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler.

Totul începe în 1836, în ajunul izbucnirii Războiului Civil, care avea să schimbe fundamental o naţiune şi să le aducă aminte oamenilor că sunt muritori. În acele vremuri tulburi şi neaşezate, Scarlett O’Hara, o adevărată Southern belle, o tânără răsfăţată şi independentă, care nu pune mare preţ pe reguli şi convenţii sociale şi care ştie să folosească evenimentele şi oamenii în favoarea sa, învaţă că viaţa înseamnă mai mult decât baluri şi strălucire. Întâlnirea ei cu nonconformistul şi scandalosul Rhett Butler, un soi de outcast al lumii bune, o aduce cu picioarele pe pământ şi îi schimbă destinul şi felul de a gândi. Iar schimbarea mentalităţii unui personaj cum e Scarlett O’ Hara simbolizează modificarea structurii sufleteşti a tuturor celor hotărâţi să meargă în sensul istoriei propriei ţări.

Pe aripile vântului, roman distins cu Premiul Pulitzer în 1937, s-a vândut în primul an de la apariţie în peste 2.000.000 de exemplare, iar după o lună de la lansare, producătorul David Selznick a cumpărat drepturile de ecranizare, plătind o suma fabuloasă pentru acel timp: 50.000 de dolari. Pe 26 ianuarie 1939 începeau filmările la ecranizarea cărţii, care avea să fie capodopera cinematografiei americane. Filmările s-au încheiat pe 27 iunie 1939, iar premiera a avut loc în Atlanta, pe 15 decembrie 1939. Au urmat nu mai puţin de 11 premii Oscar, milioane de spectatori în întreaga lume şi clasarea peliculei pe locul 4 în topul celor mai bune 100 de filme, realizat de Institutul American de Cinematografie.

De acelaşi autor

Insula pierdută

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

6 Responsesto “Margaret Mitchell – Pe aripile vântului”

  1. vioricanica spune:

    se poate comanda cu plata ramburs?

  2. Ilă Citilă spune:

    da. puteti face comanda pe carteaprinposta@bookiseala.ro
    Avem nevoie de nume, prenume, adresa postala, cod postal si numar de telefon

  3. mytzu_b spune:

    Poate fi comandat?

  4. Ilă Citilă spune:

    Buna ziua. Din pacate nu mai avem acesta colectie.Ila

  5. Bogdan spune:

    Buna ziua. Mai aveti aceasta carte (ambele volume de fapt)?

  6. Ilă Citilă spune:

    Buna ziua. Din pacate nu mai avem acest volum. Ila

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *