Marc Valleur – Patologiile excesului

CarteSex, droguri, alcool, chiar şi dragostea, toate creează dependenţă susţin psihiatrii francezi Marc Valleur şi Jean Claude Matysiak În Patologiile excesului, ni se explică, nouă cititorilor rândaşi, cu mai puţine vicii, cum jocuri de noroc pot provoca depresii, tentative de suicid şi acte de elincvenţă. Practica jocurilor în reţea, care poate conduce la adicţie, este fără îndoială cea mai puţin gravă, pentru că nu există riscul ruinării şi al supraîndatorărilor, spun specialiştii. Dar chiar şi în cazul jocurilor, care presupun un risc pur virtual, primejdia există. E vorba despre izolarea afectivă şi de cea socială, care duc mai departe la depresie, victime fiind tinerii ce n-au curajul să dea piept cu realitatea.

În carte, autorii sunt de părere şi argumentează cum cum însuşi internetul poate provoca dependenţă.

 

În volumul Patologiile excesului, Marc Valleur şi Jean-Claude Matysiak explică mecanismul dependenţelor, originea acestora şi logica repetiţiei lor, expunând diverse cazuri de adicţie.

Daca până acum termenul “adicţie” se referea în special la consumul de droguri, alcool sau tutun, astăzi această noţiune s-a extins, cuprinzând noi forme de “patologii”, ca: cyberadicţia (dependenţa faţă de jocurile online), dependenţa afectivă şi sexuală, dependenţa “sacrificială” faţă de un partener brutal sau dependenţa faţă de jocurile de noroc.

Marc Valleur si Jean-Claude Matysiak ne ajuta sa înţelegem riscurile abuzului şi dependenţei pe care le presupun dragostea, sexul, jocurile si drogurile, fie ele autorizate sau nu, şi ne expun metodele de tratament pentru fiecare tip de adicţie.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *