Manuel Montalban Vazquez – Roza din Alexandria

CarteÎn Caraibe plouă. Un marinar singuratic cade pradă melancoliei în aşteptarea unui vapor salvator, Roza din Alexandria, care îl va duce în celălalt capăt al lumii.

Barcelona. Este găsit cadavrul mutilat al unei tinere. Detectivul Pepe Carvalho porneşte pe urmele criminalului. Lucrurile iau amploare: piste false, întâmplări sordide, poliţişti corupţi, prostituţie, droguri, intrigi.

Montalbán ne arată o Spanie asemenea unei roze care îşi schimbă culoarea de la clarobscur la întunecat, de la palid la purpuriu. E ca destinul – nesigură, dar atât de bine definită. Ignoranţa, dispreţul, frica, superficialitatea, lăcomia, mizeria umană sunt puse faţă în faţă cu luciditatea şi cinismul lui Pepe Carvalho, un hedonist sentimental, care dezleagă misterul crimei cu graţia cu care se deschide o roză.

Lecţia este simplă: „Trăim doar o dată şi trebuie să învăţăm să iubim şi să trăim.”

De acelaşi autor

Eu l-am ucis pe Kennedy

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *