Naghib Mahfuz – Pălăvrăgeală pe Nil

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1988

De Alexandru Cristian

prin lucrări bogate în nuanţe când realiste, când ambigue, a realizat o artă narativă arabă care se aplică întregii umanităţi”.

Nilul curge de milenii. Țărmul egiptean este plin de freamătul său iar istoria Egiptului se poate citi în mișcarea cenușiu-albastră a marelui fluviu. Poveștile spuse de-a lungul râului s-au izolat în noaptea visului și a timpului. Oare viața este vis sau visul viață?

     Prieteni vechi stau la o Pălăvrăgeală pe Nil.  Cuvintele curg îmbibate de fumul aspru al narghilelei improvizate, goza.  Bacul este casa lor și Nilul este natura în care viața lor se scurge încet și greu de uitat.

        Patronul ambarcațiunii, Anis Zaki, este un filosof prin comportament și gândirea sa.  Amm Abdo un om uriaș ca statură și ca vârstă este totemul bacului ce se leagănă pe Nil. Goza plină cu hașiș le provoacă celor prezenți un sentiment de eliberare, de reverie și de transpunere transcendentală. Timpul este topit în fumul gozei și în apa opacă  a Nilului. 

        În prima jumătate a zilei noi muncim pentru a ne câștiga existența , pe urmă  ne dăm întâlnire pe o corabie ce ne poartă spre împărăția cerurilor, reflectează unul dintre participanți la pălăvrăgeala crepusculară.

          Viața de zi cu zi   plină de relaxare și de discuții despre nimic și absolut se sfârșește prost. Un accident groaznic va distruge acest cerc aflat pe un bac uitat pe Nil. Prietenii participanți la întâlnire sunt speriați de tragedie și aruncă goza cu tot hașișul în apă hotărâți a începe o viață nouă.

           Naghib Mahfuz a creat o lume unică prin rezonanță poetică. Vraja scriiturii lui Mahfuz se desprinde la fiecare frază. Ai impresia că ești alături de Șeherezada și ea îți povestește istoria celor O mie și una de nopți. Marele egiptean scrie cu gândul la apăsătoarea istorie milenară a primei mari civilizații din istorie. În Egipt s-a inventat literatura tot aici se naște un gen de literatură fascinant, magic și cuceritor. Realismul magic a lui Mahfuz este total opus realismului magic lui García Marquez.  

         Pălăvrăgeală pe Nil este istoria unui grup de prieteni ce scrutează istoria deasupra arhivei istoriei Egiptului, mărețul Nil.

De acelaşi autor

Băieţii de pe strada noastră

Order Palavrageala pe Nil Preţ @ RON39,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *