Naghib Mahfuz – O mie şi una de nopţi şi zile

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1988

prin lucrări bogate în nuanţe când realiste, când ambigue, a realizat o artă narativă arabă care se aplică întregii umanităţi”.

Suntem în a o mie doua noapte arabă. Vizirul Dandan tocmai a aflat că şireata sa fiica Seherezada a reuşit să-şi salveze viaţa. Puterile magice ale poveştii au izbutit, ca întotdeauna, să purifice conştiinţa umană. Dar oare cât durează efectul acestui miraculos antidot? se întreabă cu tristeţe Seherezada, îndoindu-se de perfecta curăţenie morală a soţului său. Viitorul nu se anunţă deloc senin, mai ales că dincolo de zidurile palatului e o lume la fel de frământată şi de mânată de ambiţii, unde pericolele se ivesc la fiecare pas. Întâmplări stranii avându-i ca protagonişti pe unii dintre supuşii sultanului Sahriyar îi iau prin surprindere pe oamenii care, odată cu miraculoasa transformare a acestuia, se considerau în sfârşit în afara oricărei primejdii. Va reuşi Seherezada sa convertească din nou instinctele violenţe ale sultanului în blândeţe înţeleaptă şi dorinţa de răzbunare în iubire de semeni?

De acelaşi autor

Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr

O mie şi una de nopţi şi zile

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *