Liviu Tofan – A patra ipoteză: ancheta despre o uluitoare afacere de spionaj

imagineVolum aparut sub egida Institutului Roman de Istorie Recenta si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc
Rezultat al unei ample documentari, A patra ipoteza este o carte-ancheta despre asa-numita „afacere Tanase”, celebra in anii ’80. Autorul ne dezvaluie detaliile tenebroase ale unui dublu asasinat pe care l-ar fi planuit Securitatea la indemnul personal al lui Ceausescu si pe care ar fi urmat sa-l infaptuiasca, in Franta, Matei Pavel Haiducu, ofiter de informatii si agent conspirat. Tintele erau doi scriitori romani disidenti stabiliti la Paris, Virgil Tanase si Paul Goma, iar afacerea a declansat un adevarat razboi intre serviciile secrete romanesti si cele franceze, implicind nume importante in epoca si chiar sefii celor doua state, François Mitterrand si Nicolae Ceausescu.
A patra ipoteza imbina suspansul de tip John le Carré cu logica jucatorului de sah pentru a analiza istoria asasinatelor politice ordonate de regimul comunist de la Bucuresti carora trebuiau sa le cada victime Virgil Tanase si Paul Goma. Aripa externa a Securitatii, CIE, si DST-ul, contraspionajul francez, se infrunta intr-un duel cu intorsaturi spectaculoase pe fundalul caruia se incruciseaza Nicolae Ceausescu, François Mitterrand si Charles Hernu, ministrul francez al Apararii. Portretul lui Matei Haiducu, ofiterul CIE care va refuza sa ucida, si cel al sefului CIE, Nicolae Plesita, o bruta sanguinara, sint antologice. O carte exceptionala, prin care Liviu Tofan demonstreaza ca apartine categoriei marilor reporteri.” (Radu Ioanid)
Din cuprins:
Viata bate filmul • Cine (sau ce) a fost Matei Pavel Haiducu? • Diversiunea • Planuri intersectate • Un final aparent • A patra ipoteza • Probe • In loc de epilog – Virgil Tanase isi aminteste
Order A patra ipoteză: ancheta despre o uluitoare afacere de spionaj Preţ @ RON29,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *