Liviu Lucaci – Povestiri despre celălalt

Povestiri despre celalalt_mare„Euforia dezastrului“, vorba lui Cioran, a fost tema dominantã şi a generaţiei nouãzeci, iar privind înapoi la anii aceia, ştiu acum cã de fapt Liviu Lucaci învãţa nu atât vigilenţa la minciunã, fiindcã spiritul lui rebel nu şi-a pierdut niciodatã agerimea aproape rãutãcioasã… cât arta de a visa nebuneşte, în economia reîmprospãtatã a extazului, unde semnele existenţei sordide îşi regãsesc coerenţa în delirul îndrãgostit al ficţiunii. Iatã de ce, ca tânãr  artist, vrându-se şi neputându-se nebun, a deprins a iubi magicul cu disperarea luciditãţii. Scãpat astfel de tentaţiile vanitãţii, prozatorul debutant îşi permite sã îi strige cititorului în obraz, încã de la prima carte, într-un ecou venit parcã din jocurile Negurei lui Unamuno: „Aveţi mai bine grijã de voi. Adãpostiţi-vã cum veţi putea inexistenţa.“
Pentru generaţia de prozatori crescutã în canonadele revoluţiei, la care autorul se asociazã astãzi, patetica întrebare hamletianã s-a reaşezat nu în temeiurile existenţei, ci în conştiinţa vidului unei existenţe irezolute: a vedea sau a nu vedea de dincolo de ceea ce pot aduce în privire ochii orbiţi de istorie.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *