Liliana Coman – Număr matricol 709

Cu Liliana Coman am trăit Revoluţia din 1989, la Constanţa. În zilele acelea, când sufletele ne-au fost larg deschise, ea s-a nimerit lângă mine. Şi chiar dacă sufletele ni s-au închis apoi la loc, a rămas acolo, înăuntru: martorul meu, memoria mea de rezervă pentru clipa de graţie. Aşa că, trei luni mai târziu, când pur şi simplu a dispărut, ca luată de valul care ne-a zburătăcit cumva pe toţi în cele patru vânturi, am simţit intens pierderea ei. După zece ani, înainte de a-i recunoaşte eu vocea la telefon, tresărirea din acel adânc de suflet a recunoscut-o. Era în Franţa. Făcuse detectivism ca să mă găsească. Şi eu îi lipsisem ei.

Doctor ès lettres, Liliana are, în timpul liber, o ocupaţie „de romancier”: traduce pentru oamenii legii depoziţiile infractorilor români ajunşi în faţa justiţiei.

Am auzit-o pe o colegă a ei – olandeză, cred – comparând numărul de „clienţi” ai fiecăreia dintre ele şi invidiind-o: „Tu mereu ai de lucru!”.

De mii de ori am rugat-o să scrie. Şi nu înţelegeam ce aşteaptă. Acum ştiu: acest roman pe care, exigentă, îl ţinea în sertar, de pe vremea întâlnirii noastre, o împiedica să se gândească  la următorul. Citindu-l, sunt sigură că trebuie neapărat să o facă.

 

Doina Jela

 

Order Număr matricol 709 Preț @ RON20,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *