Lia Lucia Petric Epure – Regele Mihai. Un surâs care nu se vede

image021Lia Lucia Petric Epure încearcă să culeagă MS Regelui Mihai l un surâs. Preţ de două ore de interviu, a fost de-a dreptul imposibil. Dar a reuşit să-l convingă să dea publicităţii câteva fragmente de înţelepciune pe care le-a purtat cu sine mai toată viaţa. În prefaţa convorbirilor, cunoscuta ziaristă timişoreană rememorează anii copilăriei:  “Unde este Regele? — întrebam cu naivitatea copilului care stia doar că acea imagine este un secret… Din când în când o „corupeam“ pe bunica, si atunci trebuia să scoată din ascunzătoare chipul Regelui, atât de tânăr în oglinda ce părea de-a dreptul mistică. Apoi, îmi povestea: „Regele Mihai a fost alungat de porcii de rusi. De ticălosii de comunisti. A trebuit să plece. Se află în Elvetia, dar va veni ziua când va fi din nou în tară. Dar, din păcate, nu va mai fi rege, decât numai cu numele. Asa sunt vremurile. Eu nu o să mai apuc vremea aceea, dar tu o să te bucuri de ea.“

Regele Mihai rememorează dezgustul faţă de cei care l-au gonit prin 1947, când ştia că i se pregăteşte ceva. „Am plecat cu moartea în suflet”, spune Majestatea Sa. Urmează mărturisiri despre exil, dar şi despre primirea triumfală de acasă după izgonirea comuniştilor. Printre rânduri se citeşte tristeţea unui om mai înalt decât vremurile pe care le-a trăit.

Câteva dintre citatele preferate ale Regelui:

„orice revoluţie, care a reuşit, ia cu timpul veşmântul tiranului pe care l-a înlocuit.”

„când acuzăm timpurile, ne scuzăm pe noi înşine”.

„Libertatea fără supunere, este confuzie. Supunere fără libertate, e sclavie”. (William Penn)

„Fii stăpânul voinţei tale şi sluga conştiinţei tale” (Aristotel)

„Scopul într-o căsătorie nu este de a gândi la fel, ci de a gândi împreună”

„Secretul tuturor sondajelor stă în felul cum sunt formulate întrebările”.

Lia Lucia Petric Epure

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *