Lev Tolstoi – Sonata Kreutzer

UnknownPotrivit soţiei lui Tolstoi, ideea de a scrie Sonata Kreutzer i-a venit autorului la sugestia unui prieten actor, care se afla în vizită. În primăvara anului 1887 se afla în casa scriitorului un muzician amator, care a cântat Sonata lui Beethoven. Momentul a adus în prim-plan idei vechi, pe care scriitorul le avusese cu ceva timp în urmă, legate de o intrigă în tablouri. Tolstoi şi-a plasat povestea şi personajele într-un tren, cu conversaţii care se dezvoltă spre adevărate polemici în legătură cu viaţa de familie şi căsnicie.

După de a publicat Sonata Kreutzer, Tolstoi a fost acuzat că pledează pentru imoralitate. Sfântul Sinod a scris ţarului, moment care a coincis cu începutul decăderii lui Tolstoi în ochii Bisericii, şi care a dus în cele din urmă la excomunicarea autorului. Forţat de împrejurări, Tolstoi a scris un postscriptum, în care a încercat să explice vederile sale oarecum neortodoxe.
În ceea ce priveşte nuvela Hagi Murad, Tolstoi a reuşit să creeze, fără mari dificultăţi, o atmosferă sumbră, încă de la prima pagină. Mândrul Hagi-Murad e un erou reţinut, plin de eleganţă, un luptător experimentat care a ieşit mai întotdeauna din capcanele cele mai dibace puse în cale-i de duşmani. Pare să nu aibă defecte. De data aceasta însă soarta lui stă sub semnul metaforei incipiente, a ciulinului retezat de căruţă. Şi, mai important, Tolstoi reuşeşte să dea naştere câtorva zeci de personaje excepţionale. Nu există, practic, nici un figurant în paginile cărţii: fiecare apariţie e fascinantă prin concreteţea trăsăturilor, fie că i se alocă zece rânduri ori un capitol, de la Ţarul Nikolai la cel din urma tătar de-al lui Murad. Şi, după cum remarca excelent Bloom, Murad e un Ulise înfrânt.

De acelaşi autor

Sonata Kreutzer şi alte povestiri

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *