Lavinia Bârlogeanu – Nodurile lunii

Că Necuratul s-a făcut nevăzut, împreună cu acoliţii lui, şi n-a mai apărut în nici un alt oraş decît Moscova, să-mi fie cu iertare c-o spun, dar este o minciună sfruntată. 70 şi ceva de ani mai tîrziu – dacă măsurăm timpul după calendar, deşi nu am siguranţa că e cea mai bună unitate de măsură – Dracu, să-i spunem pe numele lui adevărat, face un popas în capitala B. Aici însă prezenţa lui nu e contestată, aşa cum am văzut că s-a întîmplat prin alte locuri unde trăiesc atei de la care te poţi aştepta la absolut orice. Inclusiv să închidă ochii în faţa evidenţei. În B. chiar şi oamenii cu un psihic foarte robust recunosc că s-au întîmplat evenimente cu adevărat neobişnuite: o bătrînă a cărei moarte a fost prevestită de un individ dubios, apărut de nicăieri, este victima unui accident în faţa Teatrului Naţional; nişte fundamentalişti creştini îl omoară pe Demonolog în faţa clădirii Universităţii şi acesta învie chiar în seara destinată, prin tradiţie, Învierii altcuiva; unei femei din Dămăroaia îi cresc coarne în urma căsătoriei cu un soţ divin, şi încă altele, mult mai radicale…

În B. s-a ştiut, vizita a fost anticipată şi anunţată pe toate posturile de televiziune. Ochii întregului glob s-au aţintit asupra oraşului mai ceva ca la Revoluţie. Angelologul şi Fenomenologul, cei mai culţi şi mai evoluaţi intelectuali din capitală, îşi pun competenţele culturale în slujba populaţiei încercate: ei nu neagă realitatea aşa cum fac colegii lor de breaslă de pe alte meleaguri, situaţi, evident, mult mai jos spiritual şi caracterial. Lumea academică este, de această dată, de partea celor doi mari înţelepţi şi securea războaielor culturale este îngropată: faptele cu adevărat mari din acea Săptămînă Mare cer mobilizări şi intervenţii pe măsură. Nici preşedintele nu mai poate sta deoparte: într-o parcare din nordul oraşului este somat să-şi asume funcţiuni transcendentale… (Lavinia Bârlogeanu)

fragment Observatorul cultural

Order Nodurile lunii Preţ @ RON20,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *