Kenzaburo Oe – O experienţă personală

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1994

„care printr-o forţă poetică a creat o lume imaginară, unde viaţa şi mitul se condensează pentru a forma o imagine derutantă a lumii de astăzi”

„Am supravieţuit datorită faptului că am dat glas suferinţelor mele în romanele pe care le-am scris. Şi de fiecare dată, în faţa hârtiei, mă trezeam repetând, ca un fel de suspin, «sunt din nou o fiinţă omenească». Poate că nu este nici momentul şi nici locul potrivit să vorbesc astfel despre mine. Totuşi, îngăduiţi-mi să spun că, în tot ceea ce am scris, am pornit de la experienţa personală, pe care am împletit-o strâns cu aceea a societăţii, a ţării mele şi a lumii.”
Kenzaburo Oe, la decernarea Premiului Nobel, 1994

„Fidel credinţei sale în valorile profund umane, Kenzaburo Oe scrie despre inocenţă şi sentimentul vinovăţiei, despre suferinţă şi posibilitatea renaşterii spirituale, despre datorie şi ispăşire. Şi spune, astfel, multe despre acea Japonie contemporană pe care Occidentul trebuie s-o descopere cu adevărat.”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *