Karl May – Vulturii deşertului

UnknownMulţi dintre exegeţii lui May consideră că personajele Winnetou şi Old Shatterhand au luat naştere în timpul pe care scriitorul l-a petrecut la închisoare. Se presupune că a avut acces la presă, că a citit povestirile de călătorie ale celor care au vizitat Statele Unite ale Americii, în special zona Vestului Sălbatic. „Ultimul mohican” a fost cu certitudine una din sursele de inspiraţie.

În 1874, după ce scriitorul a ieşit din închisoare, s-a angajat ca editor la Dresda. Un an mai tarziu au apărut primele povestiri în care cititorii îl întâlnesc pentru prima dată pe Winnetou: „Chipul său bronzat avea un aer de nobleţe…“ .
Old Shaterhand a fost conceput intenţionat de către autor pentru a arăta ca un super-erou german, în comparaţie cu brutele lipsite de minte ale Americii. Chiar May explică numele personajului şi cum a luat el naştere: „…pentru a culca la pământ astfel de brute, cu o singura lovitură…”, „Shatterhand! (Pumnul care zdrobeşte) Bobocelul nostru are un nume de războinic, în sfârşit, strigă Sam”.

De acelaşi autor

Old Surehand. (Colecţia Adevărul) 2 volume

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *