Karl May – Comoara din lacul de argint

UnknownÎn anii 1890 Karl May ajunsese la genul de adoraţie din partea publicului, de care azi au parte starurile rock. Un ziar german din 1904 estima încasările autorului la 160.000 mărci germane pe an (aproximativ $ 87.000 de azi). Herman Hesse declara despre talentul lui May: „este cel mai strălucit reprezentant al unui stil de ficţiune cu adevărat original!”
În ciuda greşelilor subliniate de specialişti, făcute din lipsa experienţei personale cu Vestul Sălbatic (de pildă a confundat Llano Estacado cu Deşertul Sahara), iubitorii lui Karl May au trecut cu mare uşurinta peste aceste inadvertenţe. Michael Petzel, autorul volumului Karl May in cinematografie, declara: „A creat o dorinţă arzătoare de cunoaştere a vestului în inimile germanilor”.

După moartea scriitorului, în 1912, opera sa a continuat să farmece sufletele cititorilor datorită soţiei sale, Klara May, care a avut inspiraţia de a crea editura Karl May, pentru a publica în continuare romanele soţului ei. După aproape 100 de ani de la moartea scriitorului oamenii mai pot încă să beneficieze de geniul marelui scriitor, datorită dragostei şi pasiunii cu care au fost îngrijite ediţiile cărţilor sale. Între 50.000 şi 80.000 de oameni participă anual la festivalul Karl May organizat în oraşul său natal şi peste 600.000 de participanţi ajung anual la festivităţile organizate în cinstea scriitorului din Elspe şi Bad Segeberg.

De acelaşi autor

Castelul Rodriganda. Piramida Zeului Soare. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *