Karen E. Smith – Politica externă a Uniunii Europene

CopertaCartea de faţă se ocupă de făurirea politicii externe a Uniunii Europene (UE). Nu este o istorie completă a relaţiilor dintre UE şi Europa de Est; accentul este pus direct pe partea EU şi pe procesul elaborării politicii externe în interiorul acesteia.
Cartea susţine că a existat o politică comună a Uniunii Europene faţă de şase ţări ale Europei de est (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) şi analizează cauzele pentru care statele membre au fost de acord cu această politică. Obiectivul politicii UE este de a sprijini transformarea economică şi politică în Europa de Est şi, astfel, să asigure securitatea şi stabilitatea. Instrumentele politice pe care le-a folosit sunt, printre altele, acorduri comerciale, asistenţă financiară, împrumuturi, acorduri de asociere, dialog politic şi, cel mai important, perspectiva extinderii.
Extinderea (împreună cu crearea Uniunii Economice şi Monetare) a devenit cea mai mare provocare pentru UE, însă există puţine cărţi (dar multe articole) despre relaţiile UE cu Europa de Est. Această carte analizează şi cauzele pentru care UE este acum în punctul în care şovăie dacă să se extindă spre câţiva noi membri din Europa de Est.

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *