Kadare. Stăpânul viselor

Un scriitor  transcede opera sa prin forţa scriiturii. Visul prozei lui Ismail Kadare este confirmarea valorii unice a operei acestui mare scriitor. Opera se împleteşte cu visul. Generalul armatei moarte, Palatul Viselor, Amurgul zeilor stepei, Cina blestemată sunt opere care sunt caracterizate de o lume plină de metafore şi de mister al timpului.

Ismail Kadare vine dintr-o cultură mică dar cu o forţă de a visa uluitoare. Rezistenţa Albaniei împotriva marilor puteri este o pagină fascinantă de istorie. Skanderberg, familia Quiprilii şi alţi mari eroi albanezi au format un zid format din pământ şi sânge împotriva cotropitorilor. Kadare a simţit destinul istoric al ţării sale, cea mai vitează ţară a Balcanilor.

Legendele poporului albanez au la bază cuvântul. Cuvântul ca şi formă artistică de exprimare şi ca jurământ. Un popor fără cuvinte este mort din punct de vedere spiritual. Ontologia poporului albanez este besa, jurământul sacru. Un albanez când îşi dă cuvântul îşi pune gaj sufletul şi viaţa. Numeroase legende ale albanezilor au în componenţa lor jurământul dat.

Ismail Kadare este un scriitor  ce vine dintr-o cultură periferică dar cu o metafizică uluitoare. Generalul comandă armata moartă până la sfârşitul veacului, palatul viselor ascunde pe vecie fantezia onirică a imperiului otoman, cina blestemată este o condamnare a istoriei iar zeii stepei se răzbună amarnic când nu sunt respectaţi. Visul este tema centrală  a marilor romane ale lui Ismail Kadare. Fascinaţia scriituri lui Kadare este călătoria spre alte universuri. După ce laşi din mână romanele lui Kadare sufletul tău visează iar creierul are întipărit în minte un univers creat de autor.

Forţa unui mare creator este aceea de a crea lumi. Kadare poate crea lumi. O lume a morţilor, un palat stins de vise, o cină fantomatică, străzi pline de zăpadă.  A scrie este echivalent cu a crea. Kadare nu poate scrie fără să creeze de aceea face parte din categoria rară de scriitori-creatori, scriitori-stăpâni.

În romanele sale Kadare este stăpânul viselor şi al lumilor. Stăpânul regatelor şi al împărăţiilor fără nume. Romancier de forţă lirică şi expresie metafizică, romanele sale sunt metascriitură.

Ismail Kadare este stăpânul viselor noastre este creatorul ce ne transportă în alte dimensiuni şi lumi.  Steagul Albaniei flutură însângerat în istorie iar povestea sa o spune Ismail Kadare.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *