Jules Verne – Prichindel

UnknownPublicat pentru prima dată în 1893 sub formă de foileton, Prichindel este un roman aparte în opera lui Jules Verne, fiind singurul de factură realistă. Prezentând destinul unui copil irlandez abandonat pe stradă de părinţii pe care nu i-a cunoscut niciodată, nevoit a trece prin toate greutăţile imaginabile pentru a supravieţui de la o zi la alta, romanul aduce aminte de scrierile lui Charles Dickens. La finalul periplului său, eroul îşi împlineşte visul şi, de la cea mai lucie sărăcie, trece la o stare de independenţă financiară, graţie isteţimii şi perseverenţei sale. Un deznodământ cu nimic mai prejos decât cel al unui erou dickensian.

În Westport, Irlanda, păpuşarul Thornpipe face o demonstraţie în faţa unui public reticent, dar spectacolul este întrerupt pentru că scena lui se prăbuşeşte. Mulţimea descoperă că păpuşile erau mânuite de un copil de trei ani, speriat, înfometat şi murdar. Atunci când Thornpipe îl loveşte pe puşti cu biciul, publicul îi ia apărarea copilului, alungându-l pe Thornpipe din sat. Se dovedeşte că micuţul era orfan, fusese părăsit de părinţi la numai şase luni şi nu era în stare nici măcar să îşi aducă aminte propriul nume. Aşa că este poreclit Prichindel. Dar pentru că nu se găseşte nimeni în sat care să poată avea grijă de el, acesta este dus la orfelinatul cunoscut sub denumirea de Ragged School, aflat în oraşul învecinat – Galway. De aici, micuţul va trece printr-un lung şir de încercări grele, la capătul căruia va ieşi biruitor, ajungând să aibă propria lui afacere şi să-şi câştige independenţa financiară la numai 12 ani…

De acelaşi autor

César Cascabel (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *