Jules Verne – Minunatul Orinoco

CarteTot cu gândul la aventură ne trimite şi Minunatul Orinoco, carte scrisă de inegalabilul Jules Verne (1828–1905) şi publicată prima dată în 1898. Autorul a introdus această operă în colecţia „Călătorii extraordinare”.

Deşi dă titlul lucrării, Orinoco nu este numele unui personaj, ci al unui mare fluviu sud-american, a cărui lungime atinge 2.500 de kilometri. Cu izvorul în regiunea muntoasă a Guyanei, fluviul curge spre nord-vest, până la un punct, în apropiere de La Esmeralda, unde se bifurcă. Un braţ, numit Casiquiare, se îndreaptă spre sud, pe o porţiune de 290 km, după care se varsă în Río Negro, un afluent al Amazonului.

Cu toate acestea, am putea spune că Orinoco este „personaj” principal, având în vedere că în jurul său se desfăşoară întreaga acţiune. Cartea spune povestea tinerei Jeanne, care întreprinde o călătorie prin Venezuela, pentru a-şi găsi tatăl, pe colonelul Kermor, care a dispărut cu mulţi ani în urmă. În această aventură, Jeanne este însoţită de protectorul ei, Sergeant Martial.

De acelaşi autor

Cinci săptămâni în balon. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *