Jules Verne – Claudius Bombarnac. Keraban Încăpăţânatul

UnknownClaudius Bombarnac

Claudius Bombarnac este un jurnalist care traversează Asia pentru a scrie un material despre acest continent. Cartea ce-i poartă numele povesteşte aventurile acestui corespondent de presă francez, angajat de publicaţia „Secolul XX” să realizeze un reportaj de-a lungul marii linii feroviare ce traversează continentul asiatic de la Uzun-Ada (Turkistan), până la Peking (China). Acţiunea romanului începe când Bombarnac se află în Tiflis, unde spera să rămână trei săptămâni, pentru a vizita ţinuturile Georgiei. În ciuda tuturor pregătirilor pentru documentare, gazetarul primeşte o telegramă care îl informează că trebuie să plece numaidecât spre o altă destinaţie.

Acestea fiind directivele, Bombarnac se îmbarcă pe trenul ce străbate continentul asiatic şi, curând, se găseşte înconjurat de o mulţime de personaje „colorate”, printre care un baron german, Weissschnitzerdörfer, ce intenţionează să facă ocolul Pământului în 39 de zile, şi un pasager român clandestin, numit Kinko. Bombarnac speră că unul dintre personaje va deveni protagonistul articolului său, pentru a face materialul mai captivant…

Keraban Incăpăţânatul

Romanul Keraban Incăpăţânatul a fost publicat în 1883 şi descrie peripeţiile unui vânzător turc de tutun, care, întâlnindu-l la Istanbul pe prietenul şi clientul său olandez Van Mitten, îl invită pe acesta în casa lui din Scutari, oraş aflat de cealaltă parte a Bosforului.

Kéraban este însă mult prea încăpăţânat, avar şi mândru pentru a plăti noua taxă impusă de autorităţi pentru traversarea strâmtorii, astfel că decide să ia drumul casei, ocolind prin Marea Neagră. Călătorii vor traversa astfel Delta Dunării, Odessa, Crimeea şi munţii din Caucaz, într-o călătorie nu lipsită de aventuri, totul pentru ca mândrul Kéraban să economisească câţiva bănuţi.

În jurul negustorului apar câţiva oameni care au tot interesul să întârzie finalul călătoriei, în special pentru a amâna căsătoria programată la întoarcerea lui Kéraban acasă, între nepotul acestuia, Ahmet, şi frumoasa Amasia.

De acelaşi autor

Un bilet la loterie. Farul de la capătul lumii. (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *