Joseph Conrad – Sub ochii occidentului

Romanul Sub ochii Occidentului, apărut pentru prima oară în 1911 şi considerat una din operele majore ale lui Joseph Conrad, evocă ferocitatea unui regim autocratic, starea Rusiei şi a reacţiilor morale şi emoţionale ale temperamentului rus sub presiunea abuzului tiranic. Dincolo de opiniile drastice despre caracterul rus, romanul se dovedeşte a fi o replică la Crimă şi pedeapsă de Dostoievki.
Razumov, un strălucit student din St. Petersburg, preocupat mai ales de munca lui, de studii şi de propriul viitor, află cu indiferenţă de asasinarea unui tiranic om de stat. Ajuns acasă, îl găseşte chiar pe anarhistul criminal, colegul său, Victor Haldin, care se ascundea de justiţie în apartamentul acestuia. Studentul Razumov îl trădează pe colegul Haldin, nu înainte de a avea conflicte mentale şi ezitări destul de asemănătoare cu cele ale lui Raskolnikov înaintea faptei. Ezitările, încercările de debarasare, trădarea şi interogatoriul sunt şi ele destul de dostoievskiene, transcrise însă în alt spirit.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *