John Steinbeck – Cupa de aur

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1962
“pentru scrierile sale realiste şi imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observaţie socială ascuţită”

John Steinbeck este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1962.

O aventură în care fantezia nu are margini, Cupa de aur este primul roman al lui John Steinbeck, o biografie ficţională ce urmăreşte cu fidelitate viaţa dramatică a „regelui piraţilor” englezi, Henry Morgan.
Pustiind Coasta Cubei şi a Americii şi revărsând teroare oriunde îi este rostit numele, Henry Morgan e mânat de o dorinţă de glorie şi putere fără hotar, fiind ruinat, în cele din urmă, de cele două mari şi mistuitoare pasiuni ale sale: să cucerească inima frumoasei La Santa Roja şi să pună stăpânire pe Panama, smulgând „cupa de aur“ din mâinile spaniolilor. În acelaţi timp, romanul lui John Steinbeck este şi un loc al fanteziei capricioase, în care vrăjitorul Merlin îl poate îndruma pe Henry Morgan, iar căutarea Graalului din legendele arthuriene poate inspira o poveste plasată în secolul al XVII‑lea, în Marea Caraibilor. Scrisă în maniera realistă şi alegoricaădeopotrivă, nelăsându‑se impiedicată de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspiră, cartea poate fi citită în cheia căutarii tragice, din viaţa unui om obişnuit, a averii, a faimei şi a iubirii.
„Pe măsura ce romanul îşi urmează cursul, personajul lui Steinbeck, Henry Morgan, evoluează din ce în ce mai mult cA un automat, calitĂŢile umane precum compasiunea şi iubirea părăsindu-l – iată un amănunt ce aminteşte de Străinul lui Albert Camus.“ (Kevin Hearle)
„Călătoria este chiar o reprezentare a aceluia ce îndrăzneşte să purceadă la drum. Pe de altă parte, toate planurile, măsurile de precauţie, ajutoarele pe care ni le luăm rămân fără rezultat. Descoperim inevitabil că, după ani întregi de eforturi zadarnice, încă nu ne-am început aventura; în schimb, gândul la ea ne-a ocupat în întregime.“ (John Steinbeck)
Order Cupa de aur Preţ @ RON27,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *