Jeremy Scahill – Blackwater. Ascensiunea celei mai puternice armate private din lume

imagineÎn data de 16 septembrie 2007, explozii şi focuri de armă s-au dezlănţuit în piaţa Nisour din Bagdad, lăsând în urmă 17 victime, civili irakieni, printre care mulţi copii şi femei. Incidentul, denumit de agenţiile de presă „Duminica sângeroasă din Bagdad”, nu a fost cauzat de forţele de insurgenţă irakiene, nici de armata Statelor Unite. Cei care au tras asupra populaţiei neînarmate au fost luptători privaţi, angajaţi ai unei firme ce oferă servicii de securitate particulară, firmă destul de puţin cunoscută de către opinia publică până la acest eveniment. Numele său: Blackwater Worldwide.
Jeremy Scahill prezintă drumul acestei companii private, de la înfiinţarea sa, în 1997, până la momentul în care a devenit cea mai puternică armată de mercenari din lume. Incidentele, uneori mai mult decât dubioase, în care a fost implicată Blackwater, precum şi legăturile firmei cu persoane oficiale din cadrul administraţiilor Clinton şi Bush, sunt doar câteva aspecte ce definesc chipul hidos – în opinia autorului – al noii maşini de război americane.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *