Jens Christian Groendahl – Linişte în octombrie

Părăsit de soţie după optsprezece ani de căsătorie, fără nici o explicaţie, naratorul din „Linişte în octombrie”, istoric de artă, se vede obligat să îşi reviziteze trecutul. Se îmbarcă astfel într-o călătorie care îl poartă înainte şi înapoi pe linia timpului şi pe fluxul conştiinţei. Plecarea lui Astrid declanşează un torent de amintiri şi întrebări. Torentul acesta îl poartă de la idila adolescentină, impetuoasa si nefericita cu Iris, la casatoria cu Astrid si cresterea celor doi copii, de la aventură extraconjugală cu pictoriţa Elisabeth, la viaţa elitei culturale din Copenhaga.
După o poveste de dragoste eşuată cu o femeie exotică şi misterioasă, naratorul, tânăr student şi taximetrist, are o întâlnire de destin cu Astrid. Într-o noapte, în taxiul lui urcă o femeie tânără cu un copil mic, care îşi părăseşte soţul, un regizor celebru cu aventuri extraconjugale. Cum tânăra femeie nu are unde să se ducă, povestitorul ia o decizie surprinzătoare…

„Superb… Grondahl reuşeşte aproape imposibilul: să ne facă să îl simpatizăm pe protagonistul egocentric şi să arate cum nu reuşeşte un bărbat să îşi cunoască soţia după muţti ani de căsnicie. Proza lui Grondahl… are o încărcătură electrică, iar intriga este captivantă şi emoţionantă, ceea ce face din „Linişte în octombrie o lectură de neocolit.” The Times

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *