Jeffrey Pfeffer – Resursele umane în ecuaţia profitului

Există o nepotrivire provocatoare în managementul organizaţional. Cercetarea, experienţa şi bunul simţ, toate indică din ce în ce mai pronunţat o relaţie directă între succesul financiar al unei companii şi angajarea sa în practici manageriale care tratează oamenii drept capital. În această exeminare critică a practicilor de management al resurselor umane, autorul de succes şi expertul în management Jeffrey Pfeffer susţine că majoritatea precticilor general acceptate sunt extrem de distructive atât pentru relaţiile de lucru, cât şi pentru performanţa organizaţională. Pfeffer prezintă analize şi exemple din realitatea de zi cu zi, în dorinţa de a demonstra o corelaţie directă între profit şi un bun management al oamenilor.

Pe baza cercetărilor întreprinse la diverse companii, Pfeffer construieşte o ipoteză de afaceri convingătoare, conform căreia cultura şi capacitatea unei companii – derivate din felul în care îşi administrează oamenii – sunt adevăratele şi durabilele  surse de avantaj competiţional.

Autorul analizează motivele pentru care până şi cele mai inteligente organizaţii ajung să facă uz de şabloane dăunătoare atunci când îşi administrează angajaţii şi oferă o suită de paşi specifici, aplicabili, care pot fi urmaţi pentru a obţine o performanţă mai bună. Astfel, într-un mod clar şi lipsit de ocolişuri, Pfeffer identifică tendinţe problematice în acordarea compensaţiilor, sugerează alternative la reducerile de personal, examinează efectele economice ale sindicatelor şi analizează relurile eficiente ale reglementărilor publice.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *