Jane Austen – Mândrie şi prejudecată

Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale unui gentleman din mediul rural al Angliei secolului al XIX-lea, se află în faţa unei dileme privind viitorul ei. Deoarece, după moartea tatălui, fetele nu aveau dreptul de a moşteni proprietatea, ea trebuia să îşi asigure o existenţă decentă, printr-o căsătorie convenabilă şi sigură. Acest lucru devine o obsesie pentru mama ei, care se arăta dispusă la orice compromisuri numai să obţină garanţia că fetele ei nu vor rămâne fără un viitor stabil şi sigur. O oportunitate neaşteptată se iveşte in clipa in care domnul Bingley şi surorile acestuia se mută în vecinătate. În casa domnului Bingley se instalează, de asemenea, domnul Darcy, un gentleman renumit pentru manierele şi educaţia lui, dar care manifestă o desconsiderare vizibilă faţă de oamenii de la ţară. După conflicte dintre cele mai diverse şi multiple momente de tensiune, povestea se încheie cu un final fericit pentru domnişoara Elizabeth şi familia ei.

Pentru a-şi publica romanul, Jane Austen i-a cedat drepturile de autor lui Thomas Egerton de la Whitehall, in schimbul sumei de 110 lire. Iniţial scriitoarea ceruse 150 de lire, dar solicitarea i-a fost respinsă. Bucurăndu-se de un succes foarte mare in rândul publicului cititor, romanul i-a adus editorului încasări neaşteptat de mari, care au făcut-o să regrete faptul că nu a solicitat o remunerare pe baza unui procent din vânzări.

În prezent, cartea se bucură de un succes răsunător în întreaga lume, deopotrivă pentru subiectul pe care îl dezvoltă, cât şi pentru felul în care este scrisă.

De acelaşi autor

Raţiune şi simţire

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *