James P.D. – Gustul morţii

Gustul morţii, una dintre cele mai reuşite cărţi ale lui James P.D., începe în cel mai autentic mod poliţienesc. Lordul Paul Berowne, membru al Parlamentului britanic, primeşte o scrisoare cu expeditor necunoscut despre o relaţie mai veche de a sa. De aici, lucrurile devin şi mai complicate. O tânără se îneacă aparent din cauza stării de ebrietate. Iubitul nevestei politicianului încearcă să o salveze, fără succes însă.  Parlamentarul, care renunţase recent la fotoliul său, face cerere neobişnuită presbiteriului bisericii anglicane de a rămâne o noapte închis în clădirea de cult.

În ziua următoare, un băiat din clasa muncitoare descoperă împreună cu menajera,  spre groaza acestora, cadavrele lordului Berowne şi al unui vagabond în interiorul sacristiei lăcaşului din Paddington. Inspectorul  Adam Dalgliesh (Roy Marsden), care a preluat cazul, ştie că aceasta a fost o omucidere. Se prinde repede că nu este doar un simplu act de jaf, ci o crimă premeditată. Situaţia se complică.

Viaţa lui Paul Berowne i se relevă poliţistului de anchetă. El era un membru proeminent al unei elite extrem de confuze şi cu relaţii complicate. În spatele unei existenţe prospere şi moralizante se ascunde o lume tenebroasă plină de mistere.

Doamna Berowne încearcă să salveze aparenţele. Pare o femeie subtilă, sensibilă, elegantă, care vrea să găsească combinaţia perfectă între moralitate şi interesul familiei. Ea este puternică, dar dezinteresată de acţiunile extraconjugale ale fiului ei.  Barbara, soţia victimei, duce o viaţă dublă. Se iubeşte în secret cu Stephen Lambert, un tip extrem de ciudat. Se descoperă târziu că este însărcinată cu fiul soţului ei decedat de curând.

James P.D. rezolvă taina legăturii dintre un alcoolic şi un lord într-un mod spectaculos, diferit de Agatha Cristie.

De acelaşi autor

Farul

Moartea unui expert

Moartea în Sfântul Ordin

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *